Färöarna
1800-talets träkyrkor
Religion har sedan kristendomens införelse spelat en större och större roll på Färöarna. De karateristiska färöiska sockenkyrkorna med grästorv på taket härstammar från perioden 1829-1849. Sniderierna i kyrkornas träväggar är de bästa exemplen på dåtidens folkkonst.
Bygden Kvivik
Kvivik, som ligger på Streymoy, är en av de äldsta bygder på Färöarna. Man har hittat rester av en gammal vikingaboplats vid staden. Två hus har i dag grävts ut, och man har gjort intressanta fynd i båda. Det ena huset har använts till bostad, medan det andra har varit använt som lada eller ladugård.
Färöbåten
Färöbåtens konstruktion är helt speciell och finns ingen annan plats i världen. Färöbåten byggs till 4, 6 eller 8 passagerare, och den sistnämnda anses att vara den finaste. Tidigare användes båtarna till transport och fiske, men numera används dem bara till kappsegling.
Fågelfjället Vestmannabjørgini
För att komma till Vestmannabjørgini måste man segla i båt från Vestmanna. Vestmannabjørgini är fantastiska fågelfjäll, där en mångfold av fåglar håller till. Man seglar ungefär 3 timmar längs västkustens imponerande klipplandskap.
Grindvalsfångst
Om man vill uppleva grindvalsfångst på Färöarna, får man resa till Miõvágur. Bygden räknas som en av öarnas bästa fångstplatser. Det beror på, att buktens stora sandbankar och breda sandstrand är idealiska för att driva in grindvalar på.
Halvön Tinganes
På Tinganes grundlade de första norska kolonisterna deras Ting år 825. Tinganes delar hamnen i två delar, och det är också här, man hittar Tórshavns gamla stadsdel. Många av husen på Tinganes härstammar från 1500- och 1600-talet, men används fortfarande den dagen i dag.
Klippan Tröllkonufingur
Klippan Tröllkonufingur kallas också Kungaspiret. Sit annat namn fick klippan 1844, då kronprins Frederik av Danmark besökte ön. Den branta klippan har, efter vad det sägs, bara bestigits en gång, då en modig färing kröp upp för att vinka till kronprinsen, då han seglade förbi nedanför.
Klippformationerna Risin och Kellingin
Från Esturoy finns utsikt till de lustiga klippformationerna, som är 75 meter höga. Sägnen säger, att en jätte och hans kärring ville hämta Färöarna till Island, men öarna var för tunga. Precis som de gav upp och ville resa hem igen, stod solen upp, och jätten och hans kärring förstenades.
Religiösa byggnader i Kirkjuböur
Kirkjuböur är en historisk och mycket spännande bygd, här kan man se ruinerna av Färöarnas äldsta kyrka, som man anser härstamma från kort tid efter kristendomens införelse. Envidare ses ruinerna av Múrurin, som är en aldrig färdig gjord katedral.
Skansin fästningen
Skansin är Tórshavns fästning. Den byggdes 1580 för att hålla pirater på avstånd. Skansin har byggts om flera gånger, och det nuvarande utseendet fick den 1790. Då Färöarna under Andra Världskriget ockuperades av England, användes Skansin som huvudkvarter för The Royal Navy Commandes.
Ön Stóra Dímun
Stóra Dímun ligger mellan Suduroy och Sandoy. Den 3 km2 stora ön är flat på toppen och ligger som en fästning i vattnet. Landgången på ön är mycket besvärlig på grund av de branta slutningarna, som inget ställe är under 100 meter höga. De branta slutningnarna är ett sant eldorado för fåglar.
Klaksvik
Bygden Skálatoftir
Skálatoftir är en gammal bygd, som lämnades 1914. Vandrarturen fram till bygden är otroligt vacker, och man ser massor av fågelarter, som lever på Färöarna. Från bygden finns en vacker utsikt till Kunoyarnakkur, som är ett jätte stort förberg.
Christianskirkjan
Christianskirkjan byggdes upp kring altertavlan, som från början målades till Viborg Domkyrka i Danmark av Joakim Skovgaard 1901. Kyrkan är uppförd i färöisk basalt och trä efter gammal färöisk byggteknik. Den stod klar 1963.
Muséet Norooya Fornminnisavn
Norooya Fornminnisavn är Nordöarnas Museum. Muséet ligger i ett gammalt handelshus, som uppfördes 1838. Muséet är uppdelat i två rum, i det ena ses stadens gamla apotek, och i det andra uttställs gammalt verktyg och köksgeråd.
Mykines stad
Fjället Knúkur
Knúkur är med sina 560 meter öns högsta punkt. Från toppen av fjället finns det en fantastisk utsikt i alla riktningar.
Stenstöttarna i Korkaldur
Sägnet berättar att det i gammal tid växte träd på Mykines. Men då en bonde inte ville betala skatt av träden, ljög han om deras närvaro på ön. Som straf för detta förvandlades de till stenar. De ungefär 55 meter höga stenstöttarna kan i dag ses i Korkaldur.
Ön Mykineshólmur
Mykineshólmur är åtskild från Mykines, och de två öar är bara förbundna med en smal träbro. På Mykineshólmur finns ett fantastisk fågelliv. Här ynglar den charmerande sjöpapegojan lunnefåglen med det färgglada näbbet. Envidare är nästan alla Färöarnas fåglar repräsenterade på Mykineshólmur.
Streymoy
Bygden Hvalvik
Hvalvik är en liten bygd. Här ligger Färöarnas äldsta träkyrka, som härstammar från 1829. Den är byggd av pommersk furu. Prädikastolen, som kommer från Tórshavn kyrka, härstammar från 1609.
Bygden Tjørnuvik
Tjørnuvik är en liten charmerande bygd, som uppfördes i traditionell färöisk stil. En gravplats, som upptäcktes 1956, bevittnar, att det har funnits en boplats redan på vikingatiden. De intressanta fynd, som har gjorts på gravplatsen, kan ses på Nationalmuséet i Tórshavn.
Fågelfjället Vestmannabjørgini
För att komma till Vestmannabjørgini måste man segla i båt från Vestmanna. Vestmannabjørgini är fantastiska fågelfjäll, där en mångfold av fåglar håller till. Man seglar ungefär 3 timmar längs västkustens imponerande klipplandskap.
Kungagården Dúvagarõur
Dúvagarõur är en gammal kungagård med en spännande historia. Kungagården är i dag inrättat som museum. Gården är ett exempel på den byggnadsstil, som användes från medelåldern och fram till i dag. Gården har ett huvudhus och många utehus. Alla byggnader har grästorv på taket.
Suduroy
Bygden Fámjin
Bygden med de färgglada husen var i många år den mest isolerade på Suduroy. I Fámjins kyrka från 1875 hittar man två nationalklenodien. Den ena är Färöarnas första korsflagga, Merkiõ. Det andra är en gravsten, där det är ingraverat runer.
Bygden Hov
Bygden var från början en hedensk offerplats i vinkingatiden. Här bodde den mäktiga hövding Havgrimur, och man kan fortfarande se resterna av hans gravhög. Staden fick sin träkyrka 1942, då den flyttades från Vágur till Hov.
Traktsmuséet i Sandvik
Mitt i Sandvik, som är en vacker belägen bygd, ligger det lilla traktsmuséet. Det är inrättat i ett traditionellt färöisk hus från 1860. Staden har också en gammal träkyrka från 1840, som från början stod i Tvøroyi.
Torshavn
Det färöiska Lavtinget Løgtingiõ
Det färöiska Lavtinget samlas i detta hus i den gamla stadsdelen. Huset är från 1856. Runt kring Lavtingets byggnad hittar man flera intressanta skulpturer. Bland annat en byst av den färöiska diktare R. C. Effersøe, som finns framför byggnaden.
Nationalmuséet
Det färöiska nationalmuséet är inrettat i det tidagare landsbiblioteket. Muséet har bland annat en fast utställning om valar, där man kan se många valskelet. Dessutom husar muséet många fynd från vinkingatiden och köksgeråd från gamla dagar.
Nordens hus
Nordens hus är ett kulturhus, som uppfördes 1983. Det avhålls konserter och utställningar och spelas teater med jämna mellanrum. Man imponeras ovillkorligen, när man anländer till Nordens hus, för den stora byggnaden faller i ett med landskapet. Det är först, när man kommer helt nära, att man ser, att det ligger ett hus under den grästäckta kullen. Hitta resor till Färöarna här
Om du vill hitta resor till Färöarna, kan du välja mellan olika resetyper här på Travelmarket.se.
Letar du efter en flygbiljett till Färöarna? Då kan du använda vår prisjämförelsetjänst med prisgaranti på flyg.Hitta inspiration till Färöarna här
Om du vill veta mer om Färöarna, kan du hitta ännu mer information här på sidan.
Vill du bara veta mer om Färöarna - kolla in vår reseguide till Färöarna.