En sjö omgiven av tallar med ett berg i bakgrunden under en klar himmel.

Världens största länder | Och varför du ska resa till dem

Kenneth Karl Nielsen
Världens största länder erbjuder också några av världens största reseupplevelser. Men hur stora är länderna och vad kan du uppleva i dem? Det kan du läsa om i denna artikel.

1. Ryssland (17 098 242 km2 (utan Krim))

Många människor går över Röda torget i Moskva.
Bland världens största länder är Ryssland klart världens största och landet sträcker sig över två världsdelar. Väster om Uralbergen är Ryssland europeiskt och öster om Uralbergen är Ryssland asiatiskt.

Resor till Ryssland är självklart suspenderade på obestämd tid. 
 

2. Kanada (9 984 670 km2)

Världens näst största land är Kanada som därmed också är det största landet i Nordamerika och det största landet i ”den västra delen av världen”. Hela 9% av Kanadas yta är sjöar och utan sjöarna skulle USA faktiskt ha tagit 2:a platsen på listan.

Kanadas kustlinje är världens längsta och världens längsta landgräns med USA. En del av gränsen är det berömda vattenfallet Niagara Falls.

De flesta som besöker Kanada åker till landet för att uppleva dess fantastiska natur. I Kanadas nationalparker kan du till exempel uppleva höga berg, ett rikt djurliv och varma källor.

Ett bra sätt att uppleva Kanada på är på bilsemester – eventuellt i husbil.

Flygresor till Kanada 
 

3. USA (9 629 091 km2)

Frihetsgudinnan under en blå himmel.
USA är ett land som vi alla känner till från otaliga filmer och nyheter. USA är det tredje största landet i världen – detta både mätt till yta och antal invånare. USA består av 50 olika delstater: De 48 på det stora fastlandet, Hawaii i Stilla havet samt Alaska som ligger norr om Kanada.

Vill du gärna uppleva USA? Åka på en bilsemester tvärs över USA? Se några av de ikoniska storstäderna? Njuta av strandlivet vid öst-, väst- eller sydkusten? Eller kanske något helt annat? Oavsett vad så kan du hitta din resa här på travelmarket.se.

Flygresor till USA 
 

4. Kina (9 598 093 km2)

Stora muren slingrar sig genom ett kuperat, grönt landskap.
Landet med den största befolkningen i världen – och här bor cirka 1,4 miljarder människor. Kina är det största landet, där hela landet ligger i Asien. Kinas två längsta gränser är till Mongoliet och Ryssland.

Kina kan upplevas på många olika sätt. Det finns många rundresor som tar dig till Kinas största sevärdheter, men du kan också arrangera din resa själv och resa runt i landet.

Flygresor till Kina 
 

5. Brasilien (8 515 770 km2)

Kristusstatyn över staden Rio de Janeiro med stranden och vattnet i bakgrunden.
När man säger Brasilien så är det normalt 4 saker som de flesta tänker på: Karnevalen i Rio, Amazonas, stränderna Copacabana och Ipanema – och sist men inte minst landets fotbollslandslag.

Brasilien är det största landet i Sydamerika och täcker nästan hälften av denna världsdel. Brasilien är dessutom det enda landet i Sydamerika där man talar portugisiska. Många besökare åker till Brasilien för att uppleva Amazonas regnskog och segla på Amazonfloden som är världens vattenrikaste flod. Andra besöker huvudstaden för att sola och bada på huvudstadens fantastiska stränder.

Om du verkligen vill uppleva något speciellt så ska du besöka Rio när det är karneval. Det är en gigantisk fest.

Flygresor till Brasilien 
 

6. Australien (7 741 220 km2)

En gul vägskylt med en känguru och en röd jordväg.
Världens sjätte största land är Australien – en plats som många har högst upp på sina “favoritlistor”.

Vissa säger att Australien också är en världsdel. Detta är inte helt korrekt eftersom världsdelen heter Oceanien som förutom Australien också inkluderar Nya Zeeland och ett antal mindre önationer.

Australien är ett underbart land att besöka och erbjuder bland annat fantastisk snorkling och dykning vid Great Barrier Reef, Uluru (Ayers Rock) mitt i den röda öknen och Jørn Utzons operahus i Sydney.

Flygresor till Australien 
 

7. Indien (3 287 259 km2)

En person med henna-tatuerade händer äter indisk mat med utsikt över Taj Mahal .
Indien är det sjunde största landet i världen och är landet med den näst största befolkningen. I norra Indien hittar man höga bergstoppar med Himalaya och i södra Indien hittar man varma tropiska stränder.

Indien är uppdelat i 29 olika delstater som var och en har sin egen huvudstad och egna särdrag.

Indien är ett vilt, färgstarkt, fantastiskt och överväldigande land att besöka. Huvudstaden Delhi erbjuder palats och tempel, Goa erbjuder härliga stränder, Varanasi erbjuder den heliga Gangesfloden, Rajasthan erbjuder kungar och maharadjor, Agra erbjuder världsberömda Taj Mahal och resten av Indien erbjuder många andra upplevelser.

Flygresor till Indien 
 

8. Argentina (2 780 400 km2)

En gruppe mennesker iført argentinske fodboldtrøjer fejrer udendørs med et flag.
Argentina är det näst största landet i Sydamerika och det åttonde största landet i världen. Landet är dessutom det största spansktalande landet i världen. Argentina gränsar till Chile, Paraguay, Brasilien och Uruguay.

I Argentina hittar du tropisk värme och arktisk kyla. I Argentina kan du se världens största vattenfall och Sydamerikas högsta berg. Argentina är tangons hemland och ett land där du kan få fantastiska biffar och härliga lokala viner.

Flygresor till Argentina 
 

9. Kazakstan (2 724 902 km2)

En klar blå sjö omgiven av gröna berg och skogar.
Kazakstan är utan tvekan det minst kända landet på listan över världens största länder. Landet uppstod 1991 när det blev självständigt från Sovjetunionen. Kazakstan gränsar till Ryssland i norr, Kina i öster och Uzbekistan, Turkmenistan och Kirgizistan i söder.

Även om fler och fler turister besöker Kazakstan så är det relativt få turister i landet. Kanske ska du vara en av de första.

Flygresor till Kazakstan 
 

10. Algeriet (2 381 740 km2)

När man tittar på kartan över Afrika så tänker man inte direkt på att Algeriet är kontinentens största land. Algeriets norra kust vetter mot Medelhavet och Spanien. Söderut i Algeriet finner man Saharaöknen och gränser till länderna Mauretanien, Mali, Niger och Libyen.

Situationen i Algeriet är instabil så kolla Utrikesministeriets resevägledning när du ska planera din resa.

Flygresor till Algeriet 
 

Om man inkluderar Grönland är Danmark nummer 12 på listan

Vårt lilla nordiska broderland Danmark är vid vissa beräkningarfaktiskt det 12:e största landet i världen. Det blir Danmark om man räknar med Grönland när man ska bestämma Danmarks storlek. Om man inte räknar med Grönland så ligger Danmark helt nere på 130:e platsen.

Flygresor till Grönland
Flygresor till Danmark 
 

Hur många länder finns det i världen

Man skulle inte tro det, men det finns faktiskt inte ett bestämt sätt att räkna alla världens länder på. Vissa säger att länder måste vara med i FN för att räknas som länder. Andra använder andra metoder.

Enligt FN finns det 195 länder i världen, varav 193 är medlemmar i FN. De sista två länderna är Vatikanstaten som är ett erkänt land av FN men som inte är medlem. Palestina är inte erkänt, men har så kallad observatörsstatus sedan 2012.

Cooköarna, Niue, Taiwan, Västsahara och Kosovo är platser som många anser vara länder, men som inte är erkända av FN.

Sverige är ibland nr. 56 på listan över världens största länder

 
 

Foton:
En sjö omgiven av tallar med ett berg i bakgrunden under en klar himmel. © istockphoto / jmatkins
Många människor går över Röda torget i Moskva. © istockphoto / mikie11
Frihetsgudinnan under en blå himmel. © istockphoto / Jan Hanus
Stora muren slingrar sig genom ett kuperat, grönt landskap. © istockphoto / jarnogz
Kristusstatyn över staden Rio de Janeiro med stranden och vattnet i bakgrunden. © istockphoto / Barichivich
En gul vägskylt med en känguru och en röd jordväg. © istockphoto / Jarrod Boord
En person med henna-tatuerade händer äter indisk mat med utsikt över Taj Mahal . © istockphoto / pikoso
En gruppe mennesker iført argentinske fodboldtrøjer fejrer udendørs med et flag. © istockphoto / Jose Wilson Araujo
En klar blå sjö omgiven av gröna berg och skogar. © istockphoto / vitmark

Andra relaterade blogginlägg:



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.