En vacker vik med blått vatten på Malta

Världens minsta länder | Vad du ska se och hur du kommer dit

Kenneth Karl Nielsen
Överväger du ibland att välja ett speciellt och annorlunda resmål? Varför inte sikta på att besöka världens minsta länder?

Bland världens 10 minsta länder ligger fem i Europa, ett är ett känt tropiskt paradis, ett ligger i Karibien och de återstående tre länderna ligger i Stilla havet. Vissa är lätta att besöka, medan andra kräver en stor insats.

1. Vatikanstaten – 0,49 km² (Europa)

Vatikanstaten - En stor kupolbyggnad och en bro som sträcker sig över en flod med en solnedgång i bakgrunden.

Vatikanstaten är klart det minsta landet i världen och därför är Vatikanstaten naturligtvis också det minsta landet i Europa. Det finns cirka 1000 invånare i Vatikanstaten.

Vatikanstaten ligger mitt i Rom, Italiens huvudstad, och erbjuder några helt fantastiska sevärdheter.

Peterskyrkan är en av världens största kyrkor och förmodligen den mest kända och berömda. Aposteln Petrus sägs vara begravd i kyrkan.

Sixtinska kapellet är berömt för Michelangelos vackra takmålning som allmänt anses vara ett av världens vackraste och viktigaste konstverk.

Flygbiljetter till Rom Resor till Rom Storstadssemester i Rom

2. Monaco – 2,02 km² (Europa)

Hamn med yachter i Monte-Carlo, Monaco

På Medelhavets kust – söder om de majestätiska Alperna – ligger det lilla furstendömet Monaco som är världens näst minsta land. Landet är omringat av Frankrike och ligger bara cirka 20 kilometer från gränsen till Italien.

Vad Monaco saknar i fysisk storlek kompenserar landet för i stilfullhet. Monaco är platsen där de rika och berömda bor eller semestrar.

Monaco är mest känt för sitt årliga Formel 1 Grand Prix som äger rum på stadens gator. Monacos Grand Prix är förmodligen det mest prestigefyllda av alla Formel 1 Grand Prix.

Ta en promenad längs hamnen, se prinsens palats och besök museet Musée Océanographique och Furst Rainiers museum med antika bilar.

Det enklaste sättet att komma till Monaco är att flyga till Nice i Frankrike och sedan ta buss, bil eller tåg vidare till Monaco.

Flygbiljetter till Nice

3. Nauru – 21 km² (Stilla havet)

Nauru - En flod i en dal omgivet av berg och träd under en stjärnklar natthimmel.

Isolerad i Stilla havet ligger den lilla önationen Nauru som är världens tredje minsta land. Nauru består av en enda liten ö som är så liten att du kan promenera runt öns kuster på en dag – eller köra runt på knappt en halv timme.

Nauru besöks av färre än 500 turister per år och turisterna besöker de få vackra stränderna, bestiger Naurus högsta punkt på 65 meter eller tittar på japanska bunkrar och kanoner.

Du kan flyga till Nauru från Brisbane (Australien), Kiribati, Mikronesien, Marshallöarna och Fiji. Förvänta dig ett pris på minst 7550 kr för flygbiljetten från nämnda platser.

Flygbiljetter till Nauru

4. Tuvalu – 26 km² (Stilla havet)

Tuvalu - En tropisk ö med palmträd, vit sandstrand och klart blått vatten.

Tre små öar och sex atoller i Stilla havet nära ekvatorn – det är Tuvalu! Ett litet land som bara cirka 1500 personer besöker varje år. Huvudön heter Funafuti och är också landets huvudstad.

Tuvalu är en bra plats att åka till om du bara vill komma bort från allt. Här finns som sagt få turister, långsamt internet och inga organiserade turer – men lyckligtvis några bra hotell och gästhus.

Det finns få bra sandstränder på Tuvalu, men under vattnet kan du hitta färgglada korallrev och tropiska fiskar. Du kan också se lokal dans eller de berömda frimärkena som ö-riket är känt för.

Du kan flyga till Tuvalu från Fiji flera gånger varje vecka till priser på cirka 6000 kr tur och retur. Det finns också en veckovis flygning från Kiribati.

Flygbiljetter till Tuvalu

5. San Marino – 61 km² (Europa)

San Marino - En medeltida borg står på en hög klippa med en utsikt över ett vidsträckt landskap och en närliggande stad.

San Marino är – precis som Vatikanstaten – ett land helt omgivet av ett annat land. Och även San Marino är omgivet av Italien. San Marino ligger nära badorten Rimini vid Adriatiska kusten och är ett populärt utflyktsmål för strandstadens gäster.

San Marino är ett gammalt land och världens äldsta republik. Landet har flera städer och ett vackert bergigt landskap. Många kommer däremot till San Marino för att titta på vackra slott, varav många är placerade på toppen av berg.

Tre av slotten ligger på Monte Titano, ett 739 meter högt berg. Berget är på UNESCO:s världsarvslista.

Det är cirka två timmars bilresa från Bologna till San Marino och cirka tre timmars bilresa från Florens. Flyg eventuellt till en av dessa städer och utvidga resan med ett besök i San Marino.

Flygbiljetter till Rimini Flygbiljetter till Bologna Flygbiljetter till Florens

6. Liechtenstein – 160 km² (Europa)

Landskapsvy över Balzers by med Sankt Nikolaus kyrka i Liechtenstein

Furstendömet Liechtenstein ligger inklämt mellan Schweiz och Österrike och är Europas fjärde minsta land. Placeringen vid Rhen i Alperna gör att Liechtenstein är ett fantastiskt land att besöka om du är intresserad av en aktiv semester.

I Liechtenstein kan du vandra i bergen på sommaren och åka skidor på vintern. Besök också landets huvudstad Vaduz. På en bergssida ovanför staden ligger slottet Vaduz, där fursten bor.

Det finns inga flygplatser i Liechtenstein. Vill du besöka landet kan du överväga att stanna till här på din bilresa längre söderut eller flyga till någon av flygplatserna i grannländerna. Närmaste flygplats är Zürich och det går ofta att hitta billiga flygbiljetter till Memmingen som ligger nära München.

Flygbiljetter till Zürich Flygbiljetter till München/ Memmingen

7. Marshall Islands – 181 km² (Stilla havet)

Majuroa-tollen och Majuro stad på Marshallöarna

Långt ute i Stilla havet ligger en nation med cirka 1200 mindre öar och atoller. Tillsammans utgör de landet Marshall Islands eller Marshallöarna.

Om du väljer att besöka denna lilla ögrupp är du ganska unik eftersom öarna bara har omkring 5000 besökare om året.

De som besöker öarna får några av de underbara upplevelser som man får på avlägsna stillahavsöar. Här finns vita sandstränder med kristallklart vatten, fantastisk snorkling och dykning med koraller och färgglada fiskar – och atmosfären på Marshallöarna är mycket avslappnad.

Under skrivandet av denna artikel har jag inte kunnat hitta flygbiljetter till Marshallöarna på någon tjänst. Vill du söka efter en sådan, försök då att söka på flygbiljetter från Tokyo, Hawaii eller andra amerikanska flygplatser.

Flygbiljetter till Tokyo Flygbiljetter till Hawaii

8. Saint Kitts & Nevis – 261 km² (Karibien)

Saint kitts - Ett kustlandskap med hus och gröna kullar i solnedgången.

I den sydöstra delen av Karibien ligger det lilla landet Saint Kitts & Nevis.

Landet kallas av många för Karibiens okända pärla och erbjuder allt det härliga som man traditionellt förknippar med Karibien – men utan alltför många turister.

Ö-riket – som också är ett kungarike – erbjuder vackra vita stränder med palmer, ett behagligt klimat och frodig regnskog med vandringsleder.

Det billigaste sättet att komma till Saint Kitts & Nevis är genom att köpa två olika flygbiljetter. Köp först en flygbiljett till USA (exempelvis Miami) eller någon annan plats i Karibien. Och köp sedan en flygbiljett från denna plats till Saint Kitts & Nevis. På så sätt kommer du iväg billigast.

Flygbiljetter till Miami Flygbiljetter till Saint Kitts & Nevis

9. Maldiverna – 300 km² (Asien)

Maldiverna - Kristallklart turkost vatten med vita sandstränder under vajande palmer och en blå himmel med några moln.

Önationen Maldiverna är det minsta landet i Asien och ligger cirka 750 kilometer från Indiens kust. Maldiverna är ett riktigt tropiskt paradis.

Den lilla önationen erbjuder fantastiska kritvita stränder, svajande palmer och turkosblått vatten. Njut av solen, vattnet och en bra bok på stranden. Under havsytan finns färgglada fiskar och koraller – perfekt för snorkling och dykning.

Maldiverna är däremot ett relativt dyrt resmål. Du kan kolla priser på flygbiljetter, charterresor och paketresor i våra sökmotorer.

Flygbiljetter till Maldiverna Resor till Maldiverna

10. Malta – 316 km² (Europa)

En vacker vik med blått vatten på Malta

Malta är världens 10:e minsta land och förmodligen det land på listan som flest svenskar har besökt. Den lilla önationen i Medelhavet är nämligen ett populärt charterresmål och det är också billigt att flyga till Malta.

Som charterresmål har Malta naturligtvis vackra stränder och vattnet är bland det klaraste som finns. Malta är också rikt på historia, vilket kan upplevas genom att besöka huvudstaden Valletta, den gamla staden Mdina eller det underjordiska templet Hypogeum som är mer än 5000 år gammalt.

Som nämnt tidigare är Malta ett populärt resmål och det är ofta billigt att resa dit. Sök resor via knapparna nedan.

Flygbiljetter till Malta Resor till Malta

Vilket är det minsta landet i Afrika?

Seychellerna - En gul båt flyter i klart vatten nära en palm och en tropisk strand.

Det minsta landet i Afrika är Seychellerna. Seychellerna ligger cirka 1500 kilometer från den afrikanska kontinenten och består av 115 öar med en total landyta på 451 km². Seychellerna är ett fantastiskt land att besöka och landets vita sandstränder har flera gånger blivit utsedda till världens bästa.

Flygbiljetter till Seychellerna Resor till Seychellerna

Vilket är det minsta landet i Sydamerika?

En grön papegoja sitter i ett träd bland löven.

Surinam är det minsta landet i Sydamerika och ligger vid Atlantkusten i den norra delen av Sydamerika.

De flesta resor till Surinam börjar i huvudstaden Paramaribo, vars innerstad är erkänd som värd att bevara av UNESCO. Det är däremot naturen som är den största sevärdheten i Surinam.

En tredjedel av Surinams totala yta är utlagd till nationalparker och i parkerna kan du bland annat se havssköldpaddor, mangroveskogar, vattenfall, delfiner, jaguarer och flera olika aparter.

Eftersom Surinam är en gammal holländsk koloni flyger KLM till landet. Flygbiljetter kostar normalt 7550–10600 kr för tur och retur.

Flygbiljetter till Surinam

Vilket är det minsta landet i Nordamerika?

Det minsta landet i Nordamerika är Saint Kitts & Nevis som är en liten ö-stat i Karibien. Läs mer om Saint Kitts & Nevis på topplistan högst upp i artikeln.

Foton:
En vacker vik med blått vatten på Malta © Grafner / iStock
Vatikanstaten - En stor kupolbyggnad och en bro som sträcker sig över en flod med en solnedgång i bakgrunden. © TomasSereda /
Hamn med yachter i Monte-Carlo, Monaco © Eagle2308 / iStock / Getty Images Plus
Nauru - En flod i en dal omgivet av berg och träd under en stjärnklar natthimmel. © Siraj Ahmad / GettyImages
Tuvalu - En tropisk ö med palmträd, vit sandstrand och klart blått vatten. © Dmitry Malov / GettyImages
San Marino - En medeltida borg står på en hög klippa med en utsikt över ett vidsträckt landskap och en närliggande stad. © jocker17 / GettyImages
Landskapsvy över Balzers by med Sankt Nikolaus kyrka i Liechtenstein © RossHelen / iStock / Getty Images Plus
Majuroa-tollen och Majuro stad på Marshallöarna © KKKvintage / iStock / Getty Images Plus
Saint kitts - Ett kustlandskap med hus och gröna kullar i solnedgången. © mbrand85 / GettyImages
Maldiverna - Kristallklart turkost vatten med vita sandstränder under vajande palmer och en blå himmel med några moln. © Freeartist / iStock
En vacker vik med blått vatten på Malta © Grafner / iStock
Seychellerna - En gul båt flyter i klart vatten nära en palm och en tropisk strand. © pavlinec / iStock
En grön papegoja sitter i ett träd bland löven. © wsfurlan / iStock / Getty Images Plus



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.