Tapas på en sherrybodega

Upplev något nytt i Spanien: Här är 6 okända, men underbara städer

Torben Linnemann Nielsen
Väljer du också alltid att resa till de klassiska resmålen i Spanien? Costa del Sol, Mallorca, Barcelona och Madrid är bland de mest kända spanska resmålen. Men Spanien är mycket mer än de klassiska sol- och storstadsdestinationerna. Läs om mina förslag på 6 okända städer i Spanien – och upplev nya, härliga alternativ.

Det finns så många spanska städer att välja mellan. Jag har hittat sex okända städer som bland annat erbjuder medeltida gator, romerskt, moriskt och gotiskt arv samt lokala delikatesser. Städerna är utspridda över hela Spanien och under varje stad berättar jag hur du tar dig dit.

Cáceres – Ta en vandring genom historien

Gammalt stadsområde med stenhus och röda tegeltak beläget på en kulle med utsikt över en dal samt träd och gröna växter Cáceres ligger i regionen Extremadura i Spanien och är en stad rik på historia och kultur. Cáceres välbevarade gamla stad är erkänd som ett UNESCO-världsarv och kallas ”Ciudad Monumental”, en av de mest kompletta medeltida stadsdelarna i världen.

Cáceres är ett bra exempel på en stad där olika kulturella influenser smälter samman. Arkitekturen sträcker sig från romersk och morisk till gotisk och renässansstil. Bland de många vackra byggnaderna finns romerska murar, gotiska kyrkor och renässanspalats.

Cáceres är värd för flera kulturella evenemang varje år, inklusive den berömda ”Semana Santa” (påskveckan), där religiösa processioner äger rum i stadens historiska gator. Regionen Extremadura, där staden ligger, är känd för sina lokala delikatesser, särskilt iberisk skinka och får- och getostar.

Riktar sig till:

Dig som älskar kultur, historia och goda matupplevelser.

Sevärdheter:

  • Cáceres gamla stad (Ciudad Monumental de Cáceres): En historisk juvel med välbevarade byggnader och medeltida murar.
  • Kyrkan San Francisco Javier (Iglesia de San Francisco Javier): En barockkyrka som erbjuder en fantastisk utsikt över staden från dess torn.
  • Museo de Cáceres: Ett spännande museum som visar regionens konst och arkeologiska fynd.

Så tar du dig till Cáceres:

Den närmaste större flygplatsen är Madrid som ligger cirka 300 km bort. Det bästa sättet att resa är med tåg eller buss från Madrid. En resa som tar cirka 3-4 timmar.

Burgos – Den historiska pärlan i norra Spanien

En gammal stenkyrka med höga spir dominerar bakgrunden, medan tre personer sitter på en bänk i förgrunden och njuter av utsikten

Burgos är en dold skatt i norra Spanien. Staden är rik på historiska monument och har en unik atmosfär som skiljer sig markant från de mer kända spanska destinationerna.

Burgos är känt för sin imponerande gotiska katedral och som en viktig stad på pilgrimsleden Camino de Santiago. Staden är en utmärkt plats för dig som söker djup och autenticitet på din resa.

Med sin charmiga gamla stad och lugna flodstränder är Burgos ett perfekt ställe för historieälskare som vill fördjupa sig i Spaniens rötter. Ta en promenad runt i staden och njut av lugnet bortom de stora turistströmmarna.

Riktar sig till:

Dig som älskar historia och arkitektur samt pilgrimsresenärer på Camino de Santiago.

Sevärdheter:

  • Katedralen Burgos: Katedralen är på UNESCO:s världsarvslista och ett mästerverk av gotisk arkitektur. Den är känd för sin imponerande fasad och sitt inre som är fyllt med konstverk.
  • Klostret Las Huelgas: Ett historiskt kloster med vackra gotiska och mudejares stilelement som erbjuder en unik inblick i medeltida arkitektur och historia.
  • Arco de Santa María: En av de viktigaste och mest symboliska portarna till den gamla staden som fungerar som en storslagen ingång till stadens hjärta och dess historia.

Så tar du dig till Burgos:

Närmaste större flygplats är flygplatsen Bilbao, cirka 160 km bort. Oftast är det däremot billigast att flyga till Madrid som ligger cirka 250 kilometer från Burgos.

Santander – Havets juvel i norra Spanien

Kuststad med sandstränder, klart blått vatten, och ett stort grönt område med en stor byggnad belägen vid havetSantander är en elegant kuststad i regionen Kantabrien i norra Spanien. Det är en förtrollande blandning av hav, gröna landskap och kulturell rikedom. Staden kanske inte står högst upp på många resenärers listor, men den är en pärla som väntar på att upptäckas.

Med sina vackra stränder, imponerande palats och en livlig stadskärna erbjuder Santander en unik möjlighet att uppleva det autentiska Spanien bland lokalbefolkningen och bortom de stora turistmassorna.

Oavsett om du är intresserad av avslappnande dagar på stranden, utforskning av stadens kultur och historia eller smakfulla gastronomiska upplevelser har Santander något för alla smaker.

Riktar sig till:

Dig som älskar strand, kultur och goda matupplevelser.

Sevärdheter:

  • Palatset Magdalena (Palacio de la Magdalena): Det fina palatset ligger på den pittoreska halvön La Magdalena. Det är en tidigare kunglig sommarresidens och nu en symbol för stadens elegans och historia.
  • Katedralen Santander (Catedral de Santander): Katedralen Santander är ett historiskt landmärke i Spanien, känt för sin imponerande arkitektur och religiösa betydelse.
  • Centro Botín: Ett modernt konst- och kulturcenter som har satt Santander på den internationella konstkartan med sin banbrytande arkitektur och imponerande utställningar.

Så tar du dig till Santander:

Närmaste större flygplats är flygplatsen Bilbao, cirka 100 km bort.

León – En kulturell skattkista

Ett flygfoto visar en stor gotisk katedral omgiven av hus med röda tegeltak i en tät stad

León ligger i regionen Castilla y León i Spanien och är en stad rik på historia. Den lockar besökare med sitt djupa kulturella arv och arkitektoniska skönhet.

Stadens hjärta är dess imponerande katedral som är berömd för sina unika glasmålningar som kastar färgglatt ljus in i katedralen.

I den gamla stadsdelen slingrar sig kullerstensgator som vittnar om Leóns medeltida förflutna. Förutom den vackra arkitekturen erbjuder León en levande kulturscen som speglar stadens förmåga att förena tradition och modernitet. Detta gör León till en härlig plats för dig som vill fördjupa sig i Spaniens rika historia och kultur.

Riktar sig till:

Dig som älskar historia, kultur och arkitektur.

Sevärdheter:

  • Katedralen Leóns (Catedral de León): Känd som ”Ljuset hus” på grund av sina betagande glasmålningar. Den gotiska katedralen är verkligen värd ett besök.
  • Basilika av San Isidoro (Basílica de San Isidoro): En arkitektonisk pärla som vilar på grunden av ett antikt romerskt tempel och med ett historiskt arv som sträcker sig tillbaka till 1000-talet.
  • Casa Botines: Designad av den berömda arkitekten Antoni Gaudí. Byggnadsverket är en sällsynt representation av modernistisk arkitektur utanför Katalonien.

Så tar du dig till León:

Madrid och Barcelona är de två flygplatser som oftast är billiga att flyga till från Sverige. Sök på dessa flygplatser även om de ligger en bit bort, men försök också att söka efter flygbiljetter till Bilbao.

Gijón – Den livliga kuststaden i Asturien

Flygfoto av en kuststad med en lång sandstrand, många byggnader och ett par marinor fyllda med båtar

Gijón ligger i den frodiga regionen Asturien i norra Spanien. Staden erbjuder en härlig kombination av kulturell rikedom, historiska sevärdheter och vackra stränder.

Kuststaden är resmålet för dig som vill uppleva det autentiska Spanien med en frisk bris från Atlanten.

Gijón är känt för sin avslappnade atmosfär, utmärkta mat och en spännande blandning av modern och romersk arkitektur. Oavsett om du är intresserad av en avslappnande dag på stranden, en promenad genom historiska gator eller en kväll med utsökt asturisk cider har Gijón något att erbjuda för alla smaker.

Riktar sig till:

Dig som älskar stränder, kultur, historia och mat.

Sevärdheter:

  • Cimavilla: Cimavilla är Gijóns gamla stadsdel som ligger på en pittoresk halvö. Den erbjuder smala gator, färgglada byggnader och en fantastisk utsikt över havet.
  • Stranden San Lorenzo: Denna ikoniska stadsstrand är känd för sin gyllene sand och kristallklara vatten som sträcker sig längs stadens kustlinje. Här är en livlig atmosfär både dag och natt.
  • Den Atlantiska botaniska trädgården: En fridfull oas som är hem för regionens unika flora och gröna natur. Trädgården är en underbar plats att koppla av på och njuta av naturens lugn.

Så tar du dig till Gijón:

Madrid och Barcelona som oftast är de billigaste flygplatserna att flyga till från Sverige ligger en bit bort. Sök på dessa flygplatser och försök även att söka efter flygbiljetter till Bilbao.

Jerez de la Frontera – Sydspaniens dolda pärla

En hög med tunnor står staplade på en plats omgiven av träd, med en gammal gatlykta och tomma cafébord bredvid

Jerez de la Frontera kallas ofta bara Jerez. Det är en förtrollande stad i Andalusien som erbjuder en unik blandning av historia, kultur och gastronomi.

Staden ligger lite i skuggan av de mer kända destinationerna som Sevilla och Granada. Men Jerez är centrum för sherryproduktion och har ett rikt kulturarv som sträcker sig från flamenco till hästkapplöpning.

Jerez är den perfekta platsen för dig som söker en autentisk andalusisk upplevelse bortom de stora turistströmmarna. Här kan du njuta av stadens avslappnade atmosfär, utforska historiska palats och njuta av de lokala vinerna och den traditionella flamencokulturen.

Riktar sig till:

Dig som älskar vin, kultur och vill uppleva den andalusiska själen.

Utvalda sevärdheter:

  • Jerez’ Alcázar: Det välbevarade moriska fortet vittnar om Jerez rika historia. Här finner du vackra trädgårdar, islamiska bad och en moské som omvandlats till kapell.
  • Sherrybodegor i Jerez: En tur till Jerez skulle inte vara fullständig utan ett besök i en av de många sherrybodegorna. Här kan du lära dig om och smaka på regionens berömda viner.
  • Flamencoshower: Jerez är en av flamencokonstens vaggor. Upplev den passionerade dansen i dess mest autentiska form vid en av de många showerna i staden.

Så tar du dig till Jerez:

Jerez har sin egen flygplats, men det är ofta enklast och billigast att flyga till Sevilla eller Malaga och sedan ordna transport därifrån. Jerez ligger 230 kilometer från Malaga och 91 kilometer från Sevilla.

Varför ska jag resa till en okänd stad i Spanien?

Vardera av dessa sex beskrivna städer representerar en unik möjlighet att fördjupa sig i Spaniens rika kulturarv. Med städernas egna unika charm och historia får du en resa du aldrig kan glömma.

Oavsett om du är intresserad av konst och arkitektur i León, gastronomiska äventyr i Jerez eller historiska skattsökningar i Cáceres finns det något för alla smaker.

Spanien öppnar upp en värld av okända pärlor och bortom de klassiska och välbekanta vägarna kan du uppleva det autentiska Spanien.

Ta chansen och planera din nästa resa till en av dessa dolda pärlor – det kommer att bli en upplevelse för livet. Därför ska du resa till en okänd stad i Spanien – men skynda dig, äventyret väntar!

Foton:
Tapas på en sherrybodega © piola666 / E+ via Getty Images
Gammalt stadsområde med stenhus och röda tegeltak beläget på en kulle med utsikt över en dal samt träd och gröna växter © 206485 / Getty Images
En gammal stenkyrka med höga spir dominerar bakgrunden, medan tre personer sitter på en bänk i förgrunden och njuter av utsikten © mehdi33300 / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
Kuststad med sandstränder, klart blått vatten, och ett stort grönt område med en stor byggnad belägen vid havet © saiko3p / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
Ett flygfoto visar en stor gotisk katedral omgiven av hus med röda tegeltak i en tät stad © Mlenny / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
Flygfoto av en kuststad med en lång sandstrand, många byggnader och ett par marinor fyllda med båtar © Aleh Varanishcha / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
En hög med tunnor står staplade på en plats omgiven av träd, med en gammal gatlykta och tomma cafébord bredvid © 208805 / Getty Images

Andra relaterade blogginlägg:



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.