Ett leende par i solsken tittar på en karta på ett stort kullerstensbelagt torg.

Weekendresor på budget – här är 12 billiga storstäder i Europa

Thiamka Margrethe Pedersen
Har du en stram budget? Det behöver inte betyda att du inte kan åka på storstadssemester. Här ger vi dig förslag på 12 olika storstäder som både är billiga att vistas i.

Europa har otaliga härliga storstäder och det finns många prisvänliga storstäder som väntar på att utforskas.

Vilka 12 billiga storstäder i Europa är idealiska för en storstadssemester på budget?

Du kan naturligtvis läsa min artikel om de 12 budgetvänliga storstäderna från topp till botten, men du kan också klicka dig snabbt ner i den blå rutan till den stad som du är nyfiken på.

Weekendresor till Budapest

Vacker utsikt till slottet i Budapest sett genom ett par solglasögon
Upptäck Budapest, Europas dolda skatt, som är perfekt för en storstadssemester som inte tömmer plånboken. Denna pärla till stad erbjuder överkomliga dagliga utgifter och flygresor dit är prisvänliga. Alltså helt idealiskt för dig som har en begränsad budget och därför söker en billig storstad.

Dyk ner i Budapests förtrollande historia, levande kultur och pulserande atmosfär utan att oroa dig för ekonomin. Från de lugnande termalbaden till de pittoreska broarna över Donau – Budapest är en stad där historisk charm möter moderna bekvämligheter. Budapest garanterar dig ett både budgetvänligt och oförglömligt äventyr, vilket du också kan få i många andra östeuropeiska storstäder.

5 sevärdheter som du kan uppleva i Budapest

1. Parlamentet: Imponerande byggnad vid Donau som också är en symbol för ungersk arkitektur.
2. Budaslottet (Budavári Palota): Historiskt slott och kungapalats med spännande museer, beläget på en kulle med panoramautsikt.
3. Kedjebron (Széchenyi Lánchíd): Ikonisk bro som förbinder Buda och Pest med storslagen arkitektur.
4. Fiskarbastionen (Halászbástya): Sagolik terrass med torn som erbjuder fantastisk utsikt över staden.
5. Termalbadet Széchenyi: Ett av Europas största offentliga bad, känt för sina termalkällor.

Hotell i Budapest

I skrivande stund är prisnivån:

3* hotell – Dubbelrum från 461 kr
4* hotell – Dubbelrum från 689 kr

Hitta weekendresor till Budapest här

Weekendresor till Bukarest

Leende par säljer rumänska delikatesser i Bukarest
Utforska Bukarest, Rumäniens livliga huvudstad. Den dynamiska dolda pärlan i hjärtat av Europa är perfekt för en budgetvänlig storstadsupplevelse. I Bukarest är levnadskostnaderna överkomliga och du kan också hitta billiga flygbiljetter dit. Staden är därför idealisk för dig som inte har så mycket pengar på semesterbudgeten men ändå vill till en av de populära storstäderna.

Låt dig förtrollas av stadens imponerande arkitektur, dyk ner i den pulserande kulturscenen och smaka på det lokala köket. Bukarest är ett resmål där historiska underverk möter dagens puls, vilket kan skapa en oförglömlig upplevelse utan att spränga budgeten.

5 sevärdheter som du kan uppleva i Bukarest

1. Palatul Parlamentului (Parlamentets Palats): En av världens största administrativa byggnader, med imponerande arkitektur.
2. Ateneul Român (Rumänska Athenaeum): Ikonisk konserthall, hem för rumänska filharmoniska orkestern, med vackert dekorerat interiör.
3. Muzeul Satului (Byns Museum): Friluftsmuseum med traditionella rumänska byhus som ger insikt i landets kultur.
4. Calea Victoriei (Segervägen): Historisk gata med butiker, kaféer och arkitektoniska pärlor, ett populärt område för fotgängare.
5. Arcul de Triumf (Triumfbågen): Inspirerad av den berömda parisiska bågen. En symbol för rumänsk självständighet och ett betydelsefullt nationellt monument.

Hotell i Bukarest

I skrivande stund är prisnivån:

2* hotell – Dubbelrum från 256 kr
3* hotell – Dubbelrum från 392 kr

Hitta weekendresor till Bukarest här

Weekendresor till Krakow

Den vackra Rynek Glowny-marknadsplatsen i Krakowc
Upplev den polska storstaden Krakow, en fascinerande stad i hjärtat av Europa, och idealisk för en storstadssemester även med stram budget. Denna historiskt rika polska stad är överkomlig både i flygresor dit och dagliga utgifter, perfekt för prismedvetna resenärer som söker en billig storstadssemester.

Krakows gator berättar historier från det förflutna, från det majestätiska Wawel Slott till det stämningsfulla Judiska Kvarteret. Stadens pulserande kulturliv och färgglada marknader ger dig en rik och autentisk upplevelse. Krakow är en charmig stad där du kan promenera runt och upptäcka hur varje hörn avslöjar en ny skatt. Den är idealisk för en minnesvärd vistelse utan att spränga budgeten.

5 sevärdheter som du kan uppleva i Krakow

1. Slottet Wawel: Imponerande historiskt slott som symboliserar Polens nationella identitet och historia.
2. Rynek Główny (Marknadsplatsen): Europas största medeltida torg, omgivet av historiska byggnader. En central och livlig plats med bland annat kaféer.
3. Mariakyrkan: Berömd kyrka med fantastisk gotisk arkitektur och ett imponerande altare. Ligger i hörnet av torget Rynek Główny.
4. Kazimierz (Judiska Kvarteret): Historiskt kvarter med ett rikt judiskt arv, konstgallerier och kaféer.
5. Auschwitz-Birkenau: Tidigare koncentrations- och förintelseläger, nu en gripande minnesplats och museum. Ligger knappt 70 km från Krakow.

Hotell i Krakow

I skrivande stund är prisnivån:

2* hotell – Dubbelrum från 392 kr
3* hotell – Dubbelrum från 574 kr

Hitta weekendresor till Krakow här

Weekendresor till Sofia

Kvinna på balkong njuter av morgonstämningen i Sofia.
Utforska Sofia, ett budgetvänligt underverk i Europas hjärta, perfekt för dig som vill ha en storstadssemester utan stora utgifter. Bulgariens huvudstad erbjuder en förtrollande kombination av historisk prakt och modern flair.

Överkomliga flygpriser och låga levnadskostnader gör Sofia till ett idealiskt val för dig som resenär med en begränsad budget. Här kan du vandra genom gator fyllda med historiska kyrkor, romerska ruiner, och uppleva den livliga lokala kulturen och gastronomin. Sofia är en underskattad pärla bland storstäder i Europa, där du kan få en rik och autentisk upplevelse utan att spränga budgeten.

5 sevärdheter som du kan uppleva i Sofia

1. Katedralen St. Alexander Nevskij: En arkitektonisk och religiös pärla, byggd till minne av de ryska soldater som dog under det Rysk-Turkiska Kriget. Känd för de vackra dekorationerna.
2. Vitosha Boulevard: Sofias mest fashionabla gata med exklusiva butiker och modehus. Också känd för sin eleganta art nouveau-stil och utsikt över berget Vitosha.
3. Saint Nikolas Ryska Kyrka (Tsurkva Sveta Nikolai): En arkitektoniskt imponerande rysk-ortodox kyrka från 1914, känd för sitt vackra yttre och historiska betydelse.
4. Berget Vitosha: En naturpark och skidområde med fantastiska möjligheter för vandring och skidåkning. Känd för sitt vackra landskap och panoramautsikten över Sofia.
5. Rotunda Kyrkan av St. George: En historisk kyrka som ligger i den inre gårdsplanen av presidentpalatset. Kyrkan är känd för sin historiska betydelse och välbevarade arkitektur.

Hotell i Sofia

I skrivande stund är prisnivån:

2* hotell – Dubbelrum från 228 kr
3* hotell – Dubbelrum från 353 kr
4* hotell – Dubbelrum från 773 kr

Hitta weekendresor till Sofia här

Weekendresor till Warszawa

Kvinna med solhatt framför en fontän och en stor byggnad på sightseeing i Warszawa
Warszawa, Polens huvudstad, är en stad i snabb utveckling och ett fantastiskt val för en storstadssemester i Europa även med en stram budget. Staden är en fascinerande blandning av historiskt djup och modern puls och både levnadskostnader och flygbiljetter dit är överkomliga.

Utforska det storslagna kungliga slottet, vandra genom de livliga gatorna och njut av den pulserande kulturscenen. Warszawa är en stad som elegant förenar forntidens storhet med nutidens dynamik och erbjuder dig en rik upplevelse till ett pris som är hanterbart.

5 sevärdheter som du kan uppleva i Warszawa

1. Gamla Staden (Stare Miasto): En atmosfärisk och historisk stadsdel som har återuppbyggts med charmiga gator och torg.
2. Kultur- och Vetenskapspalatset (Pałac Kultury i Nauki): En imponerande skyskrapa och kulturellt center som också är en symbol för staden.
3. Warszawaupprorets museum (Muzeum Powstania Warszawskiego): Dokumenterar 1944 års uppror med interaktiva utställningar och artefakter.
4. POLIN – Museet för Polens Judars Historia (Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN): Ett modernt museum som berättar den polska judiska historien.
5. Frédéric Chopin-museet (Muzeum Fryderyka Chopina): Dedikerat till den berömda kompositören med en samling av hans personliga föremål.

Hotell i Warszawa

I skrivande stund är prisnivån:

2* hotell – Dubbelrum från 506 kr
3* hotell – Dubbelrum från 578 kr
4* hotell – Dubbelrum från 748 kr

Hitta weekendresor till Warszawa här

Weekendresor till Belgrad

Mogen kvinna utforskar en gammal byggnad i Belgrad
Belgrad, den pulserande serbiska huvudstaden, är en dold pärla för budgetvänliga storstadsresor i Europa. Denna historiska stad är överkomlig att resa till och bo i. Belgrad erbjuder en unik blandning av historiska underverk och modern livsstil, vilket gör den till en eftertraktad destination för prismedvetna resenärer som söker billiga storstadssemestrar.

Utforska de charmiga gatorna, njut av den autentiska lokala maten och låt dig uppslukas av stadens unika atmosfär, allt inom ramen för en stram budget. Med stadens ideala blandning av kultur, historia och moderna bekvämligheter är den perfekt för en oförglömlig reseupplevelse.

5 sevärdheter som du kan uppleva i Belgrad

1. Kyrkan Sankt Sava: En av de största ortodoxa kyrkorna i världen, dominerande i stadens silhuett. Byggd på den plats där Sankt Savas kvarlevor brändes av osmanerna 1595.
2. Knez Mihailova: En livlig gata och mittpunkt i Belgrad, fylld med kaféer, butiker och livlig atmosfär i stadens centrum.
3. Skadarlija: Känd som Belgrads bohemkvarter, där gatan är fylld med restauranger, barer och kaféer som erbjuder en autentisk upplevelse.
4. Museum of Yugoslavia and the House of Flowers: Ett museum som skildrar historien om det tidigare Jugoslavien. Här ligger också Josip Broz Titos mausoleum.
5. Zemun: Ett historiskt distrikt, känt för sin vackra promenad längs Donau-floden och utsikten från Gardoš Hill.

Hotell i Belgrad

I skrivande stund är prisnivån:

2* hotell – Dubbelrum från 532 kr
3* hotell – Dubbelrum från 577 kr
4* hotell – Dubbelrum från 667 kr

Hitta weekendresor till Belgrad här

Weekendresor till Vilnius

Ung kvinna tar selfie framför sevärdheter i Vilnius
Vilnius, hjärtat av Litauen, är en idealisk storstadssemester för dig som söker historisk rikedom och kulturell mångfald på en budget. Staden är överraskande överkomlig, både avseende flygresor dit och levnadskostnader.

Vilnius är en skattkista av upplevelser. Från de kullerstensbelagda gatorna till de majestätiska barockkyrkorna erbjuder staden en unik blandning av forna tiders charm och nutidens dynamik. Njut av de mysiga kaféerna och utforska de kulturella sevärdheterna. Vilnius är en dröm för budgetmedvetna resenärer som önskar en rik, men ekonomiskt överkomlig upplevelse.

5 sevärdheter som du kan uppleva i Vilnius

1. Vilnius’ Gamla Stan (Old Town): Ett av de största och bäst bevarade historiska centren i Nordeuropa med gotiska, renässans, barocka och klassiska palats och kyrkor.
2. Sankt Annas kyrka: En imponerande byggnad uppförd omkring år 1500 i gotisk stil, känd för sin vackra röda tegelstensfasad.
3. Gediminas Torn: Ett historiskt torn med en utmärkt utsikt över Vilnius, uppfört 1409 och en viktig del av stadens symbolik.
4. Uzupis: Ett konstnärligt och bohemiskt kvarter som förklarade sig som en självständig republik – även kallad änglarnas republik. Med egen grundlag och erkänd av regeringen i Litauen.
5. KGB Museum (Museum of Occupations and Freedom Fights): Ett museum som dokumenterar Litauens 50-åriga ockupation av Sovjetunionen. Med utställningar som inkluderar fängelseceller och artefakter från motståndsrörelsen.

Hotell i Vilnius

I skrivande stund är prisnivån:

2* hotell – Dubbelrum från 558 kr
3* hotell – Dubbelrum från 764 kr

Hitta weekendresor till Vilnius här

Weekendresor till Istanbul

En kvinna sträcker sin hatt i luften medan hon njuter av utsikten över staden i Istanbul
Istanbul är storstaden där öst möter väst och även en spännande storstadsdestination för dig som söker en budgetsemester. Den pulserande staden är överkomlig att resa till och erbjuder många billiga men också berikande upplevelser.

Från de surrande basarerna och de majestätiska moskéerna till det autentiska gatuköket, öppnar Istanbul en värld av äventyr utan att belasta din plånbok. Med sin unika kulturella blandning och historiska rikedom är Istanbul ett förtrollande val för dig som prismedveten resenär som söker en oförglömlig och ekonomiskt tillgänglig storstadsupplevelse.

5 sevärdheter som du kan uppleva i Istanbul

1. Hagia Sophia (Ayasofya): Tidigare kyrka och moské, nu ett imponerande museum med historiska mosaiker.
2. Blå moskén (Sultanahmet Camii): Berömd för sin vackra arkitektur och blå kakel inuti.
3. Topkapipalatset (Topkapı Sarayı): Historiskt praktpalats som en gång var hem för osmanska sultaner.
4. Grand Bazaar (Kapalıçarşı): En av världens största och äldsta täckta marknader, full av butiker.
5. Bosporen: Naturskönt område som erbjuder kryssningar mellan Europa och Asien med hänförande utsikter.

Hotell i Istanbul

I skrivande stund är prisnivån:

2* hotell – Dubbelrum från 340 kr
3* hotell – Dubbelrum från 406 kr
4* hotell – Dubbelrum från 534 kr

Hitta weekendresor till Istanbul här

Weekendresor till Prag

Ung kvinna njuter av solen i Prag medan hon gör ett hjärta med händerna
Prag, en av de mest fascinerande europeiska storstäderna, är det perfekta valet för en ekonomisk europeisk storstadsdestination. Den förtrollande tjeckiska huvudstaden är ekonomiskt överkomlig att resa till och att vistas i och är rik på historia och arkitektonisk prakt.

Utforska de kullerstensbelagda gatorna, besök de majestätiska slotten och dyk ner i de gotiska kyrkorna, allt utan att spränga budgeten. Prag är en dröm för kultur- och matälskare så du kan se fram emot många upplevelser och smakupplevelser till ett pris som passar varje plånbok.

5 sevärdheter som du kan uppleva i Prag

1. Pragborgen (Pražský hrad): Imponerande historiskt borgkomplex på UNESCO:s världsarvslista med kyrkor, vackra palats och trädgårdar.
2. Karlsbron (Karlův most): Berömd stenbro prydd med statyer som förbinder stadens två sidor. Här finns konstnärer, stånd och alltid fullt av liv.
3. Gamla stadens torg (Staroměstské náměstí): Historiskt torg med astronomisk klocka och pittoreska byggnader.
4. Josefov (Det judiska kvarteret): Historiskt kvarter med gamla synagogor och den judiska kyrkogården.
5. Petrínkullen (Petrínské sady): Parkområde med utsiktstorn som erbjuder panoramautsikt över Prag.

Hotell i Prag

I skrivande stund är prisnivån:

3* hotell – Dubbelrum från 510 kr
4* hotell – Dubbelrum från 629 kr

Hitta weekendresor till Prag här

Storstadssemester till Riga

Staty av Roland på en torg i Riga
Riga, Lettlands huvudstad, är en idealisk destination för en storstadssemester i Europa för dig som är budgetmedveten resenär. Den charmiga staden är bland de billigaste storstäderna och erbjuder en fantastisk blandning av historisk arkitektur och sprudlande modern kultur till överkomliga priser.

Utforska och vandra runt i de färgglada gatorna i den gamla staden, njut av de kulinariska läckerheterna och insup Rigas rika kulturarv. Allt detta utan att ekonomin blir en bekymmer. Riga är den perfekta blandningen av skönhet, historia och ekonomisk överkomlighet.

5 sevärdheter som du kan uppleva i Riga

1. Gamla Stan i Riga (Vecrīga): En del av UNESCO:s världsarvslista. Rigas historiska hjärta med kullerstensgator och medeltida byggnader, fyllda med restauranger, konstgallerier och museer.
2. Centralmarknaden: En del av Rigas UNESCO världsarvslista och en av de största och mest besökta i Östeuropa. Känd för sina stora zeppelinhangarer som har omvandlats till marknadspaviljonger.
3. Katedralen i Riga (Dome Cathedral): En symbol för Riga. Katedralen har genomgått många förändringar sedan uppförandet på 1200-talet. Berömd för sin historiska orgel med 6718 pipor.
4. Den Svenska Porten (Swedish Gate): Den enda överlevande porten från Rigas medeltida stadsmur, känd för sin fascinerande historia och arkitektur.
5. Sankt Peters Kyrka (St Peter’s Church): Denna lutherska kyrka är känd för sitt 123 meter höga torn som är en integrerad del av Rigas skyline.

Hotell i Riga

I skrivande stund är prisnivån:

3* hotell – Dubbelrum från 338 kr
4* hotell – Dubbelrum från 594 kr

Hitta weekendresor till Riga här

Storstadssemester till Tallinn

Två unga tjejer med ryggsäck utforskar den gamla delen av Tallinn.
Tallinn, Estlands pittoreska huvudstad, är en idealisk destination för en minnesvärd och budgetvänlig storstadssemester i Europa. Den inbjudande staden är inte bara budgetvänlig när det gäller flyg och boende, den är samtidigt också rik på charm och historia.

Från de vackert bevarade medeltida gatorna till de trendiga kaféerna och pulserande kulturutbudet, är Tallinn en skattkista av upplevelser som inte kräver att du spränger budgeten. Dyk ner i en värld av historiska underverk och moderna bekvämligheter, allt inom ekonomiskt räckhåll. Kort sagt är Tallinn en dröm för varje prismedveten resenär som söker både skönhet och värde.

5 sevärdheter som du kan uppleva i Tallinn

1. Gamla Stan i Tallinn (Old Town): En välbevarad medeltida stadskärna med kullerstensgator och historiska kyrkor och monument samt barer, restauranger och kaféer.
2. Toompea Hill: Ett viktigt och historiskt område som rymmer slottet Toompea, St. Olaf’s Kyrka och katedralen Aleksander Nevsky. Här får man också fantastiska utsikter över staden.
3. Katedralen Aleksander Nevsky: En imponerande katedral i rysk återuppståndelsearkitektur med svarta lökkupoler. Ett populärt turistmål i staden.
4. Parken Kadriorg: En stor och vacker park anlagd av Peter den Store år 1718. Parken är hem för palatset Kadriorg som rymmer Estlands Konstmuseum och den estniska presidentens kontor.
5. Konstmuseumet Kumu: Ett av de största konstmuseerna i Estland och Nordeuropa, beläget i parken Kadriorg. Museet har en omfattande samling av estnisk konst och verk som speglar Estlands historia och mentalitet.

Hotell i Tallinn

I skrivande stund är prisnivån:

3* hotell – Dubbelrum från 468 kr
4* hotell – Dubbelrum från 545 kr

Hitta weekendresor till Tallinn här

Weekendresor till Berlin

Två unga tjejer med solglasögon ligger och njuter av solen på gräsmattan framför Riksdagen i Berlin
Berlin, Europas kulturella smältdegel, är ett fantastiskt val för en ekonomisk storstadssemester. Denna stad bubblar med historia och modern puls och är överraskande överkomlig. Med billiga flyg och ett brett utbud av budgetvänliga boendealternativ är Berlin tillgänglig för alla. Och inte utan anledning är staden bland de populäraste europeiska storstäderna.

Promenera på de breda boulevarderna, upptäck den ikoniska Brandenburger Tor, dyk ner i stadens unika kvarter som Kreuzberg och upplev den livliga konstscenen. Berlin är en stad där historiska sevärdheter möter nutida charm, vilket gör den till en idealisk destination för budgetmedvetna resenärer och alla turister som söker äventyr, kultur och kulinariska upplevelser.

5 kända sevärdheter som du kan uppleva i Berlin

1. Brandenburger Tor: Ikoniskt neoklassiskt monument, symbol för tysk enhet och historia.
2. Reichstag: Tysklands parlamentsbyggnad, känd för sin imponerande glaskupol och arkitektur.
3. Minnesmärket för Berlinmuren (East Side Gallery): Bevarad del av muren, täckt av politisk konst.
4. Checkpoint Charlie: Känd gränsövergång mellan Öst- och Västberlin under kalla kriget.
5. Museumsinsel (Museiön): UNESCO-världsarvsplats med fem framträdande museer på en ö i Spreefloden.

Hotell i Berlin

I skrivande stund är prisnivån:

3* hotell – Dubbelrum från 730 kr

Hitta weekendresor till Berlin här

Foton:
Ett leende par i solsken tittar på en karta på ett stort kullerstensbelagt torg. © Mystockimages / © Getty Images
Vacker utsikt till slottet i Budapest sett genom ett par solglasögon © frantic00 / © iStock / Getty Images Plus
Leende par säljer rumänska delikatesser i Bukarest © Dan Rentea / © iStock / Getty Images Plus
Den vackra Rynek Glowny-marknadsplatsen i Krakowc © Jacek_Sopotnicki / © iStock / Getty Images Plus
Kvinna på balkong njuter av morgonstämningen i Sofia. © bowie15 / © iStock / Getty Images Plus
Kvinna med solhatt framför en fontän och en stor byggnad på sightseeing i Warszawa © Daria Kulkova / © iStock / Getty Images Plus
Mogen kvinna utforskar en gammal byggnad i Belgrad © Vesnaandjic / © Getty Images
Ung kvinna tar selfie framför sevärdheter i Vilnius © Zigres / © iStock / Getty Images Plus
En kvinna sträcker sin hatt i luften medan hon njuter av utsikten över staden i Istanbul © ozgurdonmaz / © Getty Images
Ung kvinna njuter av solen i Prag medan hon gör ett hjärta med händerna © Mystockimages / © Getty Images
Staty av Roland på en torg i Riga © traveler1116 / © Getty Images
Två unga tjejer med ryggsäck utforskar den gamla delen av Tallinn. © LeManna / © iStock / Getty Images Plus
Två unga tjejer med solglasögon ligger och njuter av solen på gräsmattan framför Riksdagen i Berlin © frantic00 / © iStock / Getty Images Plus



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.