Ett pariserhjul och stora bokstäver som stavar "Gdańsk" vid en kaj i staden.

Topp 9 sevärdheter i Gdansk | En stad du bara måste besöka

Kenneth Karl Nielsen

Har du ännu inte besökt Gdansk? Den polska storstaden erbjuder några helt fantastiska sevärdheter. Det är en fröjd att vandra runt i den gamla stadsdelen Stare Miasto, och staden har två fantastiska museer. Därutöver kan några imponerande sevärdheter nås på korta dagsturer från Gdansk. Få mina förslag på 9 spännande sevärdheter i Gdansk.

Europeiska Solidaritetscentret – Museet för varvsarbetarnas frihetskamp

Gamla, rostiga metallsidor med inbyggda svartvita och färgbilder av varvsarbetare i Gdansk.
Jag är i den åldern där något av det jag minns mest från tv-nyheterna under min barndoms var den polska fackföreningen Solidaritetens kamp för frihet och kampen mot kommunism.

För mig var Lech Wałęsa med den stora mustaschen den tidens stora frihetskämpe. Hans och polackernas kamp var med och startade kollapsen av Östblocket, nedrivningen av Berlinmuren och återföreningen av Tyskland.

Två polska frimärken med en porträttbild av nobelpristagare Lech Walesa.

Därför var Europeiska Solidaritetscentret också en av de saker jag såg mest fram emot att se i Gdansk. Jag blev inte besviken över mitt besök. De många utställningarna om varvsarbetarnas liv och kamp för ett fritt Polen är en inspirerande upplevelse.

Museet ligger lite utanför Gdansks centrum. Från taket har du den perfekta utsikten över dagens varv i Gdansk och du kan höra ljudet av hammare och maskiner i bakgrunden. Det är en passande ljudkuliss till ett besök på museet.

Utanför museet står ett monument för varvsarbetarna som föll i kampen för ett fritt Polen.

Riktar sig till: Dig som är intresserad av modern europeisk historia
Pris: Cirka 100 SEK för en audioguidad tur
Öppettider: Varierar lite beroende av säsong – oftast öppet från 10.00-17.00
Lämpligt för rörelsehindrade: Delvis
Adress: Plac Solidarności, Gdansk
Lokalt namn: Europejskie Centrum Solidarności

Boka och köp biljetter till Gdańsk Solidarity Tour

Andra Världskrigets Museum – Tårar och tankar

WW2 museet i Gdansk med rött och glas står mot en klar blå himmel, omgiven av andra byggnader och grönska.
Andra världskriget startade norr om Gdansk när det tyska krigsskeppet Schleswig-Holstein började bombardemanget av Polen. Därför är det också passande att Gdansk har fått ett fantastiskt museum om kriget.

Andra Världskrigets Museum i Gdansk är en djupt rörande och tankeväckande plats. Under min tur runt museet såg jag folk som bara stod och grät. Och jag blev också själv djupt berörd under besöket.

Museet dyker ner i de tragiska och fruktansvärda händelserna från andra världskriget och kändes för mig otroligt relevant och aktuellt med tanke på det hemska kriget som pågår just nu i Ukraina och är ett grannland till Polen.

Museet erbjuder en omfattande och insiktsfull utställning som förmedlar krigets fasor och hjältemod genom personliga berättelser, artefakter och interaktiva visningar. Jag rekommenderar alla som besöker Gdansk att besöka museet. Det är en av stadens största sevärdheter.

Riktar sig till: Alla
Pris: Cirka 100 SEK för en audioguidad tur
Öppettider: Varierar lite beroende av säsong – oftast öppet från 10.00-17.00
Lämpligt för rörelsehindrade: Delvis
Adress: Plac Władysława Bartoszewskiego, Gdansk
Lokalt namn: Muzeum II Wojny Światowej

Boka en tur eller köp biljetter: Rundtur i museet för andra världskriget

Det långa torget – eller Kungsvägen

Flera färgglada byggnader med unika detaljer står på rad på Dlugi Targ under en klarblå himmel.
Det långa torget som på polska heter Dlugi Targ är den centrala och stora gågatan i Gdansk. Besök gärna gatan både på dagen, då den är fylld med människor – och på kvällen, när det är lugnare.

Gatan är känd för sina många vackra byggnader och stadsportar i båda ändar. Under mitt besök gick jag genom hela gatan i båda riktningarna som vardera börjar med en imponerande port. Ingången till Dlugi Targ passerar man normalt genom Den gyllene porten (Złota Brama) och avslutar vid Den gröna porten i den andra änden.

Under promenaden ska du särskilt lägga märke till Gdansk rådhus, Neptunusfontänen och det storslagna palatset Artushof (Dwór Artusa).

Riktar sig till: Alla
Pris: Gratis
Öppettider: Alltid
Lämpligt för rörelsehindrade: Ja
Adress och lokalt namn: Dlugi Targ, Gdansk

Alla de andra vackra gatorna i Gdansk

En gata med uteserveringar, träd och människor som leder fram till en historisk byggnad i Gdansk.
Det är inte den stora gågatan i Gdansk som är mest värd att promenera runt i.

Hela stadens centrum är fyllt med kullerstensgator och vackra, färgglada och vackert dekorerade byggnader. Det kan varmt rekommenderas att lägga mobilen i fickan, öppna sinnen och bara låta stadens intryck tränga in. Det är Gdansk väl värt.

  • Ulica Piwna: Livlig gata präglad av mysiga kaféer, restauranger och historiska byggnader.
  • Ulica Świętego Ducha: Fridfull gata med gammaldags charm.
  • Ulica Toruńska: Dynamisk gata som förenar Gdańsks historiska arv med modernt liv.
  • Ulica Szafarnia: Kreativ knutpunkt vid vattnet med musikscener och konstgallerier.
  • Ulica Mariacka: Kanske den vackraste i Gdansk. En charmig kullerstensgata med gotiska fasader och butiker med konsthantverk.

Riktar sig till: Alla
Pris: Gratis
Öppettider: Alltid
Lämpligt för rörelsehindrade: Ja

Ät traditionell polsk mat på en milkbar

En tallrik med kött i sås, potatismos och riven kålsallad på milkbar i Gdansk.
Oavsett vilken polsk stad jag kommer till så letar jag alltid efter de lokala milkbars / mjölkbarerna. Det är små matställen där du kan äta lokal polsk mat till överkomliga priser. En del av den polska matkulturen och en av upplevelserna du inte får missa.

Jag älskar dessa ställen där jag både äter god mat till billiga priser och får smaka på den äkta lokala polska maten.

Rätterna som erbjuds är det vi skulle kalla husmanskost i Sverige, men med en polsk twist. Du kan exempelvis få kotletter, potatismos, kålrätter samt traditionella piroger och borsjtjsoppa.

Räkna med att du måste peka på rätterna du vill beställa. Personalen talar sällan engelska och de lokala specialiteterna på menyn är ofta på polska.

I Gdansk är min favorit Bar Turystyczny som ligger i utkanten av Gdansks centrum. Bar Turystyczny är den mest lokala och traditionella milkbaren i staden. Bar Neptun som ligger på Gdansks stora gågata är också ett bra val.

Riktar sig till: Alla
Pris: 50-80 SEK för en rejäl måltid (2024)
Öppettider: Varierar från bar till bar – vanligtvis från 8.00-18.00
Adress: Bar Turystyczny – ul. Szeroka 8/10 | Bar Neptun – Dluga 33/34

Mariakyrkan – Symbol för Gdansks stolta förflutna

Mariakyrkan är en av de största tegelkyrkorna i världen. Det är en riktigt stor kyrka och står som en majestätisk symbol för Gdansks stolta förflutna.

Kyrkan har plats för mer än 20 000 personer och är 105×66 meter i grundplan. Betrakta arkitekturen i kyrkan med de höga valven som är nästan 30 meter höga.

Du kan komma upp i kyrkans 82 meter höga torn, varifrån du kan njuta av den fantastiska utsikten över delar av Gdansk. Mariakyrkan är en av de mest populära turistattraktionerna i staden.

Riktar sig till: Arkitektur- och historieintresserade
Pris: Gratis, men cirka 30 SEK för tornet (2024)
Öppettider: 9.00-18.00 (tiderna kan variera beroende av säsong)
Adress: Ulica Mariacka, Gdansk
Lokalt namn: Bazylika Mariacka, St Mary’s Church

Bärnstensmuseet (Muzeum Bursztynu) – Nordens Guld

Du har kanske hittat bärnsten på kusten i Sverige, men om du vill veta mycket mer om bärnsten ska du besöka detta museum.

I hjärtat av Gdańsk ligger bärnstensmuseet (Muzeum Bursztynu) som visar den spännande historien om ”Nordens Guld”. Museet är placerat i en imponerande medeltidsbyggnad och leder besökarna in i en värld av bärnstenens skönhet och mysterier.

Utforska de detaljerade utställningarna som avslöjar allt från bärnstenens geologiska bildning till dess användning i historiska konstverk och moderna design. Känn fascinationen när du står inför sällsynta bärnstensbitar – några med inneslutna urtidsinsekter som ger en inblick i forntidens värld.

Riktar sig till: Alla med intresse för bärnsten
Pris: Cirka 110 SEK (Gratis på måndagar)
Öppettider: 10.00 till 18.00
Stängda dagar: Tisdag
Lämpligt för rörelsehindrade: Begränsad tillgång
Offentlig transport: Lätt tillgänglig till fots
Adress: Wielkie Młyny 16, Gdansk

Boka tur eller köp biljetter till Bärnstensmuseet och turer i Gamla stan

Slottet Malbork – Världens största slott

En liten skulptur av en riddare i förgrunden Malbork Slott och träd i bakgrunden på en solig dag.
Slottet Malbork är en av Polens mest imponerande sevärdheter och finns på UNESCO:s världsarvslista. Slottet är världens största mätt i areal och ett imponerande exempel på ett medeltida tegelstensslott. Min inre riddare vaknade verkligen till liv under mitt besök.

Bygget av slottet startade 1278 och utfördes i flera etapper. Slottet består faktiskt av tre delar: det Högre, Mellan och Lägre slottet. Ursprungligen tillhörde det Tyska orden – tyska katolska korsriddare som hade erövrat området i gamla Preussen och önskade bosätta sig där.

Idag kan du besöka slottet och utforska alla dess hörn, vilket är en stor upplevelse. Det är bäst att avsätta större delen av en dag för att besöka Malbork. Slottet och dess område är mycket stort och du kommer förmodligen vilja se allt.

Den bästa utsikten över slottet får man från andra sidan av floden Nogat. Därifrån kan du beundra slottet Malbork i all sin prakt och se hur stort och unikt det är.

Det är lätt att ta sig från Gdansk till Malbork. Det går frekventa tågavgångar och resan tar omkring 40 minuter enkel väg. Huvudstationen i Malbork ligger cirka 15 minuters promenad från slottets biljettkontor.

Riktar sig till: Historieentusiaster och dig med en inre riddare
Pris: Från cirka 110 SEK (olika biljetter och guidade turer)
Öppettider: 9.00-16.00 (utställningarna stänger kl. 15)
Stängda dagar: 24, 25 och 31 december
Lämpligt för rörelsehindrade: Begränsad tillgång till vissa områden
Offentlig transport: Tåg till Malbork station. Slottet ligger en kort promenad därifrån
Adress: Starościńska 1, 82-200 Malbork, Polen

Boka eller köp biljetter till en av de många turerna till Malbork slott

Strandstäderna Sopot och Gdynia

Stranden i Sopot, havet, och hus med röda tak under en blå himmel med moln.
Nära Gdansk ligger städerna Sopot och Gdynia i norra Polen som också absolut är värda ett besök. Precis som slottet Malbork kan båda enkelt nås med tåg och det är enkelt att köpa tågbiljetter på stationen i Gdansk.

Kurorten Sopot är en elegant badort, känd för sin långa träpir som nästan är stadens kännetecken. Det är Europas längsta träpir som sträcker sig ut i Östersjön.

Staden har ett bra läge, avslappnad atmosfär, vackra sandstränder och den livliga gatan Monte Cassino. På gatan kan du shoppa och njuta av god mat på en restaurang. Oavsett om du besöker Gdansk på sommaren eller utanför badsäsongen är Sopot en bra upplevelse och värd ett besök.

Gdynia är en större stad som också har stränder. Men den bör också besökas för att se en annan polsk stad än Gdansk. Förutom havet erbjuder Gdynia en rad attraktioner som ORP Błyskawica, ett museumskrigsfartyg, och Dar Pomorza som är ett berömt segelfartyg.

Tankar och fakta om Gdansk

Neptunfontänen i Gdansk i silhuett mot bakgrund av gamla byggnader och en klar himmel.
Vid ett besök i Gdansk finns det goda möjligheter att sätta sig in i stadens historia. Det är också en trevlig och lättillgänglig stad att besöka för en förlängd helg från Sverige.

För mig är Gdansk som historisk stad helt unik. Det var här den polska fackföreningen Solidaritet bröt med kommunismen och startade befrielsen av Östeuropa, vilket slutade med Berlinmurens fall. Det var också här som andra världskriget började 1939. Sedan dess har staden varsamt återuppbyggts.

Men Gdansk är ännu äldre. Den vackra staden grundades år 997 och var en av de stora hansestäderna i Hansaförbundet som dominerade handeln i Europa från år 1300 till 1600.

När jag valde att besöka Gdansk tillbringade jag en vecka i staden. På en vecka kan man verkligen känna stadens puls och ta sig tid att besöka sevärdheterna i Gdansk.

Det finns många sevärdheter att besöka utöver de redan nämnda som exempelvis National Maritime Museum, Gdansk Zoo och flera vackra kyrkor.

Så här hittar du resan till sevärdheterna i Gdansk

Flera stora gröna kranar vid skeppsvarv med några byggnader i förgrunden.
Flygbiljetter till Gdansk flygplats kostar ofta mindre än 600 SEK tur och retur och ett fint trestjärnigt hotell i Gdansk finns från mindre än 800 SEK per natt. Du kan söka efter resor till Gdansk i vår sökmotor med paketresor, jämföra priser på flygbiljetter till Gdansk här och hitta en storstadssemester till Gdansk här.

Här är exempel på priser som tidigare hittats av våra användare:

Flyg+hotell
Från 892:- Från 921:- Från 1 069:-
Flygbiljetter t/r
Från 963:-
Priserna är givna per person

Foton:
Ett pariserhjul och stora bokstäver som stavar "Gdańsk" vid en kaj i staden. © Kenneth Karl Nielsen
Gamla, rostiga metallsidor med inbyggda svartvita och färgbilder av varvsarbetare i Gdansk. © Kenneth Karl Nielsen
Två polska frimärken med en porträttbild av nobelpristagare Lech Walesa. © Marekuliasz / Getty Images
WW2 museet i Gdansk med rött och glas står mot en klar blå himmel, omgiven av andra byggnader och grönska. © Kenneth Karl Nielsen
Flera färgglada byggnader med unika detaljer står på rad på Dlugi Targ under en klarblå himmel. © Kenneth Karl Nielsen
En gata med uteserveringar, träd och människor som leder fram till en historisk byggnad i Gdansk. © Kenneth Karl Nielsen
En tallrik med kött i sås, potatismos och riven kålsallad på milkbar i Gdansk. © Kenneth Karl Nielsen
En liten skulptur av en riddare i förgrunden Malbork Slott och träd i bakgrunden på en solig dag. © Kenneth Karl Nielsen
Stranden i Sopot, havet, och hus med röda tak under en blå himmel med moln. © Kenneth Karl Nielsen
Neptunfontänen i Gdansk i silhuett mot bakgrund av gamla byggnader och en klar himmel. © Kenneth Karl Nielsen
Flera stora gröna kranar vid skeppsvarv med några byggnader i förgrunden. © Kenneth Karl Nielsen



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.