Kenneth står vid strand i Brighton.

Så här reser du mer med ett heltidsjobb

Kenneth Karl Nielsen
Har du några vänner som har heltidsjobb men ändå reser hela tiden? Hur gör de det? Här kommer några bra råd som kan ge dig mer semestertid – även om du har ett heltidsjobb. Och till sist några bra råd om hur du kan ha råd med det.

Kombinera dina semestrar med helgdagar

Ett bra sätt att få lite längre semestrar – utan att använda för många semesterdagar – är att resa i samband med helgdagar. På så sätt använder du bara några få semesterdagar. Det finns två helt uppenbara exempel varje vår i Sverige:

Under påsken kan du resa iväg innan påskveckan börjar (fredag kväll) och komma hem på påskdagen. Då har du varit på semester i 11 hela och 2 halva dagar och bara använt 3 av dina semesterdagar.

Kring Kristi Himmelsfärdsdag (som alltid är en torsdag) kan du resa iväg onsdag kväll – kvällen före Kristi Himmelsfärdsdag och komma hem på söndagen. Då har du varit på semester i 2 hela och 2 halva dagar, men bara använt 1 semesterdag.

När juldagarna infaller på vardagar kan du överväga att ta en lång julsemester och få upp till 4 semesterdagar gratis inklusive nyårsafton. 2024 blir ett bra år för julresor.

Två kvinnor står utanför ett flygplan med bagage och ler.

Använd din semester på semester

OK, det låter väldigt självklart, men rådet kunde också heta “Prioritera resor på dina semesterdagar”. Genom att använda alla dina semesterdagar på att resa ut i världen så kommer du naturligtvis också att resa mer. Men det kräver också att du får ordnat trädgården, huset, besök hos familj och vänner och andra saker på helger och vardagskvällar.

Arbeta halvdagar och flyg sent på kvällen

Om det är möjligt så flyger jag gärna iväg på semester på kvällen eller eftermiddagen – och arbetar den första delen av dagen. Det händer ofta att jag packar min ryggsäck och har den stående vid mitt skrivbord på jobbet innan jag drar iväg mot flygplatsen efter lunch eller senare på dagen.

Kombinera affärsresor med privat semester

Jag har turen att ha ett jobb där jag några gånger om året reser utomlands. Till exempel äger världens största resemässa, ITB i Berlin, rum från tisdag till torsdag. Genom att åka iväg helgen innan och komma hem helgen efter så säkerställer jag mig en extra semester i Berlin som är en av mina absoluta favoritstäder.

Berlin och Spree på kvällen med Fernsehturm i bakgrunden.

Arbeta från ett annat land

Detta råd är naturligtvis inte användbart för alla, men för vissa är det definitivt en möjlighet. På engelska kallas detta för ”Workcation” som är en sammanslagning av orden ”Work – arbete” och ”Vacation – semester”. Workcation har blivit mycket populärt efter Coronapandemin, där många upptäckte att distansarbete kunde vara mycket effektivt. Workcation kan göras som kortare vistelser, men också som längre vistelser där man kan lära känna en främmande plats riktigt bra. Välj eventuellt en av dessa billiga storstäder att arbeta från.

Arbeta mer – och använd extratimmarna för mer semester

Om det är möjligt för dig kan du fråga din chef om möjligheten att ta extra timmar. Om du saknar fler semesterdagar så använd timmarna / dagarna för att ta ut mer semester. Om du saknar pengar för mer semestern, få pengarna utbetalda och lägg dem på semesterbesparingen.

Köp extra semesterdagar från din arbetsgivare

Om du har ekonomisk möjlighet så kan du be din arbetsgivare om att ta några dagar / veckor ledigt utan lön. Även om du har ekonomisk frihet är det inte säkert att det går att genomföra. Men det är värt ett försök.

Be om extra semesterdagar istället för / tillsammans med högre lön

Om du är en av dem som har möjlighet att förhandla om dina anställningsvillkor med din chef så ta upp extra semesterdagar som ett argument i anställningssamtalet. Det kan vara ett attraktivt alternativ för vissa arbetsgivare.

Res i ditt närområde

Sverige är också ett härligt land att resa i – och likaså Norge, Finland och Danmark. Jag kan bara rekommendera dig att öppna ditt sinne för resor i Sverige och använda helgerna för att se grannlandet.  Jag bor idag i Danmark och kan på en dagsutflykt också besöka sevärdheter som det gamla danska fästningsverket Dannevirke og Hedeby i Tyskland. När jag bodde i Nordjylland var Göteborg lätt att nå med en färjetur.

Dannevirke omgiven av gräsmatta och träd under ett delvis molnigt himmel.

Så får du råd med fler resor

Avslutningsvis kommer jag med några av de goda råden om att resa billigt – och det bästa rådet är att använda en prisjämförelsetjänst som Travelmarket.se. På Travelmarket jämför vi priser på många olika reseföretag på flygbiljetter, paketresor, sista minuten-resor, hotell och semesterbostäder.

3 gratis e-böcker – och en betald e-bok med spartips

Travelmarkets direktör, Ole Stouby, har skrivit tre gratis e-böcker om att spara pengar på resor. Jag kan varmt rekommendera att du laddar ner dem.

Jag har själv skrivit boken “Få råd til at rejse mere – 100 sparetips til brug før og under dine backpackerrejser“ som kan köpas på Saxo för 49,95 DKK. (DANSK

Lycka till med alla dina förhoppningsvis många framtida resor 🙂

Kenneth sitter på en säng med benen korsade och händerna knäppta framför sig.

Foton:
Kenneth står vid strand i Brighton. © Kenneth Karl Nielsen
Två kvinnor står utanför ett flygplan med bagage och ler. © Getty images / solstock
Berlin och Spree på kvällen med Fernsehturm i bakgrunden. © Getty images / bluejayphoto
Dannevirke omgiven av gräsmatta och träd under ett delvis molnigt himmel. © getty images / pejft
Kenneth sitter på en säng med benen korsade och händerna knäppta framför sig. © Kenneth Karl Nielsen



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.