Varför Royal Caribbean?
Inför vår resa hörde vi oss för med vänner och bekanta, alla som hade kryssat var eniga om att Royal Caribbean var ledande i branschen för just Karibiensegmentet. Företaget har moderna fartyg, ett väl fungerande system och proffsig personal ombord. Prisklassen kan ligga i det övre segmentet, men i det här fallet får du verkligen vad du betalar för och mer därtill.
Vi valde enklast möjligast hyttkategori för att istället spendera återstående reskassa på resten av vår bröllopsresa i Florida. Vi såg mest vår hytt som en sov- och förvaringsplats och föredrog att spendera större delen av dygnet ute på fartyget. Vi hade därmed inga onödiga ytor och inga fönster, men däremot en fräsch hytt, en skön säng och hotellkänsla rakt igenom med fina handduksvikningar och choklad på kudden.
Om jag hade rest med barn hade jag däremot lagt lite extra pengar på att boka en hytt med större ytor och utsikt över vattnet, med tanke på att det brukar bli betydligt mer tid på rummet med barn i sällskapet.
Vad är inkluderat i priset?
Att allting på hela fartyget ingår i priset för kryssningen är sanning med modifikation. Som standard ingår dock, utöver hyttplatsen, alla måltider ombord bortsett från vissa specialrestauranger, de flesta aktiviteter, shower, båttransfers, gym, pengar till dricks samt skatter och avgifter.
Utflykter och dryck ingår dock inte i kryssningspriset, bortsett från måltidsdryck (lemonad, vatten, mjölk och amerikanskt kaffe/te). Tillbringare med vatten finns oftast utplacerade vid barerna. För
att köpa till dryck erbjuder Royal Caribbean olika varianter av dryckespaket, både med och utan alkohol. Om de olika paketen lönar sig eller inte är såklart väldigt individuellt, gör en överslagsräkning och se vad som blir bäst för dig och ditt resesällskap.
Flyg och transfer till och från kryssningshamnen
Vi valde att göra kryssningen i Karibien som en del av vår bröllopsresa och bokade därmed kryssningen separat direkt på Royal Caribbeans hemsida.
Vi bodde på hotell i Miami både före och efter kryssningen och bad hotellet att hjälpa till med transfer till och från kryssningshamnen. Kryssningshamnen i Miami ligger på bekvämt avstånd och taxichaufförerna är vana att köra passagerare i skytteltrafik mellan hamnen och hotellen i Miami.
Hitta billiga flygbiljetter till Miami eller Orlando i Travelmarkets sökmotor för ”Flygresor.
Läs också: Vad kostar flygbiljetter till USA?
Läs också: Reseguide till ett soldränkt Miami
Stopp under kryssningen i Karibien
Vi valde en rutt med stopp i Haiti, Jamaica, Grand Cayman och Mexiko.
Eftersom resten av bröllopsresan var en upplevelsebaserad roadtrip med bland annat stopp i norra Floridas nöjesparker ville vi åt sand mellan tårna, timglaslena stränder kantade av palmer och turkost vatten. Den känslan fick vi både på Haiti (även om stoppet där gjordes på en strand ägd av Royal Caribbean, totalt avskärmad från resten av ön), Grand Cayman och Mexico.
Mitt favoritstopp blev det på Grand Cayman, det kändes som att komma till ett karibiskt paradis! Jag har inte sett turkosare vatten än så varken förr eller senare under mina resor.
Framöver skulle jag gärna vilja ge mig lite längre ut i Karibien, St. Croix och St. John lockar exempelvis.
Utflykter vid kryssningsstoppen
Många av våra medresenärer valde att stanna på fartyget under de respektive stoppen, vilket gör mig lite konfunderad. För mig är själva poängen med en sådan här resa att kunna få uppleva flera nya länder, om än väldigt kort.
Det kostar ingenting extra att åka in till land, däremot finns ett gediget program med utflykter mot extra avgift.
Vi bokade två olika utflykter via Royal Caribbean, snorkling i Mexiko och en båttur på Black River, Jamaica.
Hade jag åkt idag hade jag förmodligen gjort research och sytt ihop ett eget utflyktsprogram med lokala arrangörer.
Nackdelen med att åka på kryssningsföretagets utflykter är att allt blir väldigt tillrättalagt.
Fördelen är att programmet är anpassat till fartygets tider och att vi därmed inte behövde känna oss stressade över att missa båten. Det kan dock vara väldigt skönt med att lämna sina medresenärer några timmar och åka iväg på helt egna äventyr!
Känslan på fartyget
Jag förundras fortfarande över hur fartygen kan svälja så enormt mycket folk utan att det upplevs som trångt.
Den enda gången det kändes överväldigande med folkmassorna var när fartyget gled ut från Miamis inlopp. Då samlas alla passagerare uppe på däck för att vinka hej då till fastlandet.
Övrig tid fördelade sig kryssningsresenärerna jämnt på fartygets alla våningsplan.
Poolområdet samlar såklart mycket folk, men det blev aldrig hysteriskt. Vi upplevde också att det gick väldigt smidigt när alla skulle av och på fartyget vid kryssningstoppen.
Jag hade väldigt förutfattade meningar om vilka som åker på kryssning i Karibien och hade förväntat mig äldre damer med Dame Edna som största ikon. Så var det inte, långt ifrån! Vi träffade på alla möjliga ålderskategorier och konstellationer, allt från ungdomsgäng till barnfamiljer och generationsresor.
En annan förutfattad mening var den om klädkod. Det finns förvisso olika klädkoder på Royal Caribbean beroende på vilken restaurang du väljer, men det räcker långt med en allmänt proper look. Balklänningar och festliga håruppsättningar förekommer, men de är verkligen mer undantag än regel. Eftersom det finns ett stort utbud med restauranger och mindre formella matställen ombord behöver klädkoden aldrig bli något problem om du istället känner för att gå och äta i flipflops och myskläder.
Barn på kryssning i Karibien
Många amerikanare reser på generationskryssning, det verkar vara deras motsvarighet till chartervecka i Medelhavet.
Jag har flera nära vänner som har åkt på kryssning i Karibien med småbarn. För mig är däremot den här typen av resa något jag helst gör barnfritt, alternativt när de blir lite äldre. Jag och min man hängde på casinot, bubblade i vuxenpoolen, åt oss igenom långa middagar och njöt av lugnet innan stormen (jag var under resan gravid med vårt första barn).
Å andra sidan tror jag att mina barn skulle ha älskat kryssningkonceptet. Barnklubb, parader med välkända karaktärer, ungdomsområde med utomhusbio, klättervägg, skridskobana, surfsimulator och massor med spel, tävlingar och aktiviteter – hela vårt fartyg var som ett enda flytande nöjespalats!
Läs också: Familjesemester i USA – Orlando är den ultimata platsen
Bästa tiden att åka på kryssning i Karibien
Januari till mars lär vara den bästa tiden att åka på kryssning i Karibien. Vädret är då torrt, varmt och stabilt, men samtidigt inte för varmt.
Vi reste i slutet av maj, strax före orkansäsongen/regnperioden som pågår under juni-november.
Vi pratade dock med flera med resenärer som kryssar året runt, de menar att kaptenen ändrar rutt vid dåligt väder och att det av den anledningen kan kännas säkrare på ett fartyg än på land.
Tänk på att det är högre bokningstryck över amerikanska högtider (därtill räknar jag Spring break), inklusive jul och nyår.
Visum
De flesta kryssningar i Karibien utgår från USA. Det behövs inga särskilda visum till de respektive stoppen, däremot måste kraven uppfyllas för inresa till USA. Passet måste därmed vara giltigt minst ett halvår vid datumet för hemresa. Därtill krävs inresetillståndet ESTA vilket du ansöker om på nätet.
Vaccin
Vi behövde inga specifika vaccin inför resan, men hade å andra sidan ett grundskydd i form av Twinrix.
Dubbelkolla med en läkare/vaccinationsklinik vad som gäller i dagsläget eftersom rekommendationerna kan ändras.
Läs också: 4 favoriter i Karibien – Hitta billiga charterresor till Karibien
Lämna ett svar
Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *
Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.