En folkmassa på en julmarknad med upplysta träd och juldekorationer på kvällen.

Julresa till Berlin 2024 | Se de bästa tipsen och erbjudandena

Birgitte Oxlund
Ska du på julresa till Berlin 2024. Kolla här och se varför Berlin är min absoluta favoritstad under julmånaden. Du får exempelvis datum för några av de bästa julmarknaderna i Berlin 2024. Samtidigt kan du snabbt kolla de billigaste flygbiljetterna till Berlin från mitten av november och i december.

Din snabba väg till tips och erbjudanden för din julresa till Berlin

Du är självklart välkommen att läsa min artikel från toppen och ner.

Men om du letar efter ett bra erbjudande eller ett specifikt tips för din julresa så kan du snabbt klicka dig fram till det här:

Varför är Berlin en av de bästa julstäderna i Europa.

År 2017 var jag för första gången på julresa till Berlin. Och jag gillade Berlins julmarknader och julpyntade gator. Jag kan säga så mycket att jag bokade flygbiljetter igen till min julresa till Berlin året därpå så snart de blev tillgängliga. Och nu överväger jag också att välja Berlin 2024 (jag ska nämligen på min första julresa till vackra Wien i år).

Jag älskar julresor med julmarknader, shopping, mys på hotellet och god mat. Jag har väl varit iväg omkring 45 gånger till olika städer och jag måste säga att Berlin har vunnit mitt hjärta. Det är för närvarande min föredragna julstad. Och en julresa till Berlin kan både rekommenderas för en familjesemester, en parsemester eller vänresa, till exempel en tjejresa. Här får du mina bästa tips på vad du ska uppleva i Berlin.

Berlin har allt som behövs för en perfekt storstadssemester i december – och mer därtill. Först och främst är Berlin utan tvekan en av de vackraste julstäderna i Europa.

Det finns exempelvis över 50 traditionella, roliga och annorlunda julmarknader i Berlin 2024. Och det är bara i centrala Berlin. På julmarknaderna kan du njuta av läckra specialiteter och köpa fint julpynt, roligt leksaker, unika design och andra presentartiklar.

Personer står i kø ved en stand og køber racletteost.

Min föredragna julstad 2024:

  • är lätt att ta sig runt i − både till fots och med tunnelbana, spårvagn eller buss.
  • har massor av shoppingmöjligheter, från trevåningsbutiker med märkesvaror till traditionella marknader med unika saker och second hand-fynd.
  • är övermåttan rik på historia och kultur och således full av sevärdheter och vackra byggnader och platser.
  • erbjuder ett överflöd av restauranger, streetfood, kaféer och barer.

En person står framför en orange vägg med en Puma-logotyp till vänster, och till höger finns en marknad med tält, bord och olika föremål till salu.

Mina tre bästa tips för din julresa till Berlin

På en julresa till Berlin är det begränsningens konst du ska försöka bemästra. Du kommer nämligen aldrig att kunna se allt på en 3-4 dagars julresa. Jag vill därför rekommendera dig:

  1. Välj ett hotell eller en annan typ av boende som ligger rimligt centralt. På så sätt kan du använda tiden till upplevelser istället för transporttid.
  2. Välj ut 2-4 julmarknader och 2-4 sevärdheter eller butiker du vill uppleva. Särskilt om du vill shoppa eftersom det alltid tar längre tid än man tror.
  3. Shoppa och / eller upplev några av de bästa sevärdheterna under dagen och spara Berlins julmarknader till slutet av dagen eller efter middagen. De flesta julmarknader är nämligen vackrast när det är mörkt.

Ett kyrktorn lyser upp natthimlen bakom dekorerade julmarknadsstånd med stjärnor och ljus.

Julmarknader i Berlin och andra saker som du bör uppleva på din julresa till Berlin 2024

Den bästa julmarknaden i Berlin hittar du på Gendarmenmarkt som ligger på ett av stadens vackraste torg som bland annat hyser statsoperan. Stämningen på min favoritjulmarknad är helt enkelt så magisk och vacker att du efteråt kommer att jämföra alla andra julmarknader med den. (När: 25 nov. – 31 dec. 2024 − U-bahn: Stadtmitte)

Den stämningsfulla julmarknaden Lucia i Kulturbrauerei är en av de bästa julmarknaderna i Berlin – enligt min smak. Den ligger på gården i ett gammalt bryggeri, där stämningen är helt magisk efter mörkrets inbrott (När: Väntar på datum | Måndag–Fredag kl. 15-22 – Lördag-Söndag kl. 13-22 − U-bahn: U2 Eberswalder Str.).

Det storslagna torget Brandenburger Tor och särskilt den stora julgranen mitt på torget. Du bör besöka Brandenburger Tor sent på eftermiddagen, då är det större sannolikhet att julgranen är tänd.

Den härliga smaken av Bratwurst, torkade äppelbitar och Glühwein – dock inte samtidigt 😀

Julmarknaden vid slottet Charlottenburg, när det är mörkt. Jag har hört att det är den vackraste julmarknaden i Berlin. Men vi besökte den i dagsljus och var inte särskilt imponerade. Vi har dock inte gett upp och nästa gång kommer vi att besöka Charlottenburg på kvällen. (När: Väntar på datum − Buss: M45 eller 309).

Weihnachtsrodeo, en av Berlins mest hippa inomhusjulmarknader med bland annat designkläder och street food, som håller till i Berlins första stora kylhus (När: De två mellersta adventshelgerna 7-8 dec. och 14-15 dec. 2024 kl. 12-20 – Var: Colosseum Berlin, Schönhauser Allee 123)

Få fler tips till din julresa till Berlin, exempelvis fler datum för julmarknader i Berlin 2024 på travelmarket.se.

Läs också: Berlin på 2 dagar | Den ultimata guiden och bra tips för dig

En person i röd jacka står bredvid ett marknadsstånd med godis, medan två män klädda i arbetskläder och blå mössor visar upp korvar vid en grill.

Vädret i Berlin i december

Vi hade otroligt tur med vädret båda gångerna när vi var på julresa i Berlin. Förra gången var temperaturen på ett par grader. Och under dagen sken solen för det mesta. Den ena kvällen var det molnigt, den andra var fin med den vackraste stjärnklara himlen.

Genomsnittlig dagstemperatur i december: 0-4 grader

Brandenburger Tor upplyst på kvällen med människor som promenerar framför.

Ska du flyga, ta tåget eller köra själv på din julresa till Berlin?

Berlin är en av de städer där det finns flera transportmöjligheter. Men det är så billigt att flyga till Berlin från Billund och Köpenhamn att du bör välja flyget. Om du inte har gott om tid och tycker att det är trevligt med en tågresa eller om du har företagsbil och gärna vill göra några stopp i andra tyska julstäder på vägen.

Flygtid till Berlin: Ca. 1timme

Längre ner i artikeln kan du kolla bra erbjudanden på flygbiljetter och paketresor till Berlin från mitten av november och i december.

För dig som vill resa till Berlin på bestämda datum: Hitta dina flygbiljetter till Berlin i Travelmarkets flygsökmotor.

Julmarknadsstånd med dekorationer och ljus framför en byggnad med skyltar.

Var ska du bo på din julresa till Berlin?

Det finns så många härliga kvarter i Berlin att jag inte kan peka ut ett specifikt kvarter och säga att här är bäst att bo. Mina bästa tips för boende i Berlin är:

  • Det är billigt att bo i Berlin. Därför kan du hitta ett enormt utbud av 4-stjärniga hotell till ett överraskande lågt pris.
  • Välj ett hotell, ett vandrarhem eller en lägenhet i centrala Berlin och nära en u-bahnstation. Då behöver du nämligen inte spendera så mycket tid på transport och får mer tid att utforska Berlin.
  • Om du ska boka boende för mer än tre personer kan det löna sig att bo privat via airbnb eller homeaway. Min familj och jag har haft mycket positiva upplevelser på vandrarhem runt om i världen. 2018 var vi fem personer och valde att bo på ett vandrarhem i Prenzlauer Berg.
  • Boka alltid i god tid och kolla de senaste recensionerna.
  • Jämför priser på hotell i Berlin i Travelmarkets hotellsökmotor.
  • Hitta andra spännande semesterbostäder i Tyskland här.

Tre personer håller glas med dryck framför en julpyntad marknadsbod.

Bra erbjudanden för din julresa till Berlin

Billiga flygbiljetter till Berlin från mitten av november och i december

(Klicka på priset så skickas du vidare till Travelmarkets flygsökmotor)

Inga erbjudanden eller vill du resa från en annan flygplats? Hitta själv dina flygbiljetter till Berlin i december.

Billiga paketresor till Berlin från mitten av november och i december

Res från Köpenhamn

Hotel Europa City
BerlinHotel Europa CityTyskland (2 nätter)Standardrum
1 669:-Välj
Upper Room Hotel Kurfürstendamm
BerlinUpper Room Hotel KurfürstendammTyskland (2 nätter)Dubbelrum Twin (två sängar) ekonomi
1 749:-Välj

Res från Göteborg

Europa City Berlin
BerlinEuropa City BerlinTyskland (2 nätter)Dubbelrum
2 428:-Välj
Hotel Prens Berlin
BerlinHotel Prens BerlinTyskland (2 nätter)Dubbelrum Queen ekonomi
2 559:-Välj

Res från Stockholm

Hotel Europa City
BerlinHotel Europa CityTyskland (2 nätter)Standardrum
2 179:-Välj
Europa City Berlin
BerlinEuropa City BerlinTyskland (3 nätter)Dubbelrum
2 180:-Välj

Inga erbjudanden eller föredrar du en annan hotellkategori eller fler dagar? Hitta själv din paketresa till Berlin i december.

Förslag på andra populära julresor 2024

Vill du ändå helst åka på en bilsemester till Tyskland? Då kan jag varmt rekommendera en julresa till Hamburg. Det är den julstad som jag besökt flest gånger. Den är överskådlig och otroligt charmig och passar för en förlängd weekendresa.

Är det den mysiga tågresan som lockar? Då kan jag berätta att min familj och jag var i Stockholm 2019 och tog tåget från Stockholm till Köpenhamn. Det var en superbekväm och mysig resa där det vackra svenska landskapet utgjorde en fin kuliss.

Har du aldrig varit på julresa till London? Ja, då är det där du ska börja. London är magiskt i december.

Vill du läsa om julresor till Hamburg, Stockholm, London och andra populära storstäder? Här får du min stora guide till julshopping och julmarknader.

Prova vår söksida för resor i december Hitta resor i december.

Foton:
En folkmassa på en julmarknad med upplysta träd och juldekorationer på kvällen. © Birgitte Oxlund
Personer står i kø ved en stand og køber racletteost. © Birgitte Oxlund
En person står framför en orange vägg med en Puma-logotyp till vänster, och till höger finns en marknad med tält, bord och olika föremål till salu. © Birgitte Oxlund
Ett kyrktorn lyser upp natthimlen bakom dekorerade julmarknadsstånd med stjärnor och ljus. © Birgitte Oxlund
En person i röd jacka står bredvid ett marknadsstånd med godis, medan två män klädda i arbetskläder och blå mössor visar upp korvar vid en grill. © Birgitte Oxlund
Brandenburger Tor upplyst på kvällen med människor som promenerar framför. © Birgitte Oxlund
Julmarknadsstånd med dekorationer och ljus framför en byggnad med skyltar. © Birgitte Oxlund
Tre personer håller glas med dryck framför en julpyntad marknadsbod. © Birgitte Oxlund



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.