En ryttarstaty framför en stor katedral med kupoler under en molnig himmel i Berlin.

Berlin på 2 dagar | Den ultimata guiden och bra tips för dig

Kenneth Karl Nielsen
Berlin är en av de härligaste städerna i Europa och staden har sevärdheter och stämningen som krävs för många besök. Men vill du se det allra bästa ska du läsa den här guiden.

Berlin är en av de storstäder jag tycker mest om. Jag har besökt Berlin mer än 20 gånger och reser gärna till staden varje år. Därför vill jag dela med mig av mina erfarenheter via den här guiden.

Så här kan du använda min guide till Berlin

Här får du min steg-för-steg-guide med de bästa sevärdheterna i Berlin. Tillsammans med min kollega Birgitte som också har besökt staden många gånger ger jag dig dessutom bra tips om hotell, restauranger och shopping.

Du kan följa guiden punkt för punkt eller hoppa över något längs vägen. Emellanåt ger jag dig också möjligheten att göra egna val.

Guiden är baserad på att du har två heldagar i Berlin. Varje dag är fylld med upplevelser. Och jag rekommenderar inte att pressa in mer.

Dag 1 – En härlig promenad (Cirka 10 km)

Från Alexanderplatz till Potsdamer Platz

Den första dagen i Berlin börjar du på Alexanderplatz. Det är en central knutpunkt i Berlin och därmed en idealisk plats att bo på. Här har du nära till offentlig transport och flera av stadens huvudattraktioner.

På själva Alexanderplatz ska du se TV-tornet, även känt som Berliner Fernsehturm. Tornet är ett ikoniskt landmärke i Berlin och från sin utsiktsplattform erbjuder det en fantastisk vy över staden.

Alexanderplatz i Berlin

Världstidsuret, eller Weltzeituhr, står också på torget och är en stor klockinstallation som visar tiden i olika städer runt om i världen.

När du rör dig vidare till Karl-Liebknecht-Strasse möter du Marienkirche som är en av de äldsta kyrkorna i Berlin och känd för sin imponerande arkitektur.

Om du är historiskt intresserad rekommenderar jag att du tittar på den gamla klosterruinen på Klosterstrasse. Det är en stämningsfull plats – både på dag och på kväll.

Gammal tegelbyggnad med höga fönster och ett torn i bakgrunden.

Från området vid Alexanderplatz sätter du kursen mot Museumsinsel (Museumsön) och Unter den Linden. På vägen föreslår jag att du stannar vid statyn av Marx och Engels – ett historiskt monument som väcker minnen om Berlins kommunistiska förflutna.

Innan du kommer till Museumsinsel passerar du DDR-museet som ger en djupgående inblick i livet i Östtyskland. Här kan du utforska allt från en typisk DDR-lägenhet till utställningar om Stasi, den östtyska hemliga polisen.

Museumön (Museumsinsel)

Från DDR-museet går turen vidare till Museumsinsel: En ö i floden Spree som hyser några av Berlins mest berömda museer.

En byggnad med stora kolonner och två banderoller som säger Altes Museum och Antike.

Det första du ser är däremot Berliner Dom: En imponerande katedral som är känd för sitt utsmyckade inre och fantastiska utsikt från kupolen.

Museerna på ön inkluderar Neues Museum, Pergamonmuseum, Bode Museum och Altes Museum, var och en med sin unika samling.

  • Neues Museum: Det mest berömda av museerna och där hittar man den berömda bysten av den egyptiska drottningen Nefertiti.
  • Pergamonmuseum: Utställer antika och orientaliska konstverk.
  • Altes Museum: Utställer grekisk, etruskisk och romersk konst.
  • Bode Museum: Känt för sin bysantinska konst.

Jag rekommenderar att du besöker ett enda museum eller bara beundrar museerna utifrån.

Från Unter den Linden till Riksdagen

Från Museumsinsel korsar du återigen floden Spree. Om du vill kan du ta en båttur på floden. Jag rekommenderar däremot att du fortsätter till fots.

Unter den Linden är en berömd boulevard som är fylld med historiska byggnader och monument. Ta en långsam promenad längs gatan och njut av en av de mest storslagna platserna i Berlin.

Om du bara ska besöka ett museum i Berlin så rekommenderar jag Deutsches Historisches Museum som har en omfattande utställning om Tysklands historia.

I slutet av Unter den Linden hittar du en av de mest populära sevärdheterna i Berlin, Brandenburger Tor, en ikonisk port i Berlin som uppfördes på 1700-talet.

Brandenburger Tor i Berlin, en historisk stadsport med kolonner och en skulptur av hästar och en vagn ovanpå.

Folk går och tar bilder framför Brandenburger Tor i Berlin.

Den har varit en central symbol för tysk historia och särskilt som en symbol för återföreningen efter Berlinmurens fall 1989. Från morgon till kväll är det en mycket livlig plats fylld med människor och gatumusikanter. Här stannar de flesta turisterna till för att känna historiens vingslag och ta obligatoriska selfies.

När du har gått genom de imponerande bågarna på Brandenburger Tor svänger du till höger. Där kan du se den tyska riksdagen med sin imponerande glaskupol. Reichstag är säte för den tyska förbundsdagen och ett viktigt politiskt och historiskt landmärke i Berlin.

Tiergarten och Siegessäule

Om du inte har fått slappna av ännu så har du chansen nu. Längre bakom Riksdagen ligger nämligen den stora, vackra parken Tiergarten som är Berlins största park. Jag älskar att sätta mig på en bänk eller på gräset för att koppla av och ta en paus från storstadens brusande liv.

Tiergarten i Berlin. En park med träd där två personer sitter på gräset och en byggnad syns i bakgrunden.

Mitt i Tiergarten ligger ett annat av Berlins kända landmärken. Siegessäule eller segerkolonnen på svenska är en imponerande monumental kolonn. Överst på kolonnen står en stor gyllene ängel kallad “Goldelse” som håller ett segertecken. På denna promenad är det endast inkluderat att du tittar på Siegessäule på avstånd. Det är nämligen cirka 2,5 km från Riksdagen till kolonnen.

Minnesmonumentet för Europas mördade judar och Topographie des Terrors

Från Tiergarten går din tur vidare till två platser som båda är minnesmärken från den förfärliga tiden under andra världskriget.

Nära Tiergarten ligger minnesmonumentet för Europas mördade judar, officiellt känt som ”Denkmal für die ermordeten Juden Europas”. Det är en installation i Berlin som består av 2711 betongblock i varierande höjder. Det fungerar som ett minne för de sex miljoner judar som mördades under Förintelsen. Och jag ryser alltid när jag rör mig runt i labyrinten av alla många betongblock.

Monumenten Juden i Berlin. Flera betongblock av olika höjd står uppradade på ett stort område med byggnader i bakgrunden.

Topographie des Terrors är ett annat minnesmärke och museum som fokuserar på nazisternas brott. Det är placerat på platsen för det tidigare högkvarteret för Gestapo och SS. Tillbringa gärna tid både inom- och utomhus på museet.

Checkpoint Charlie är en annan mycket populär plats i Berlin som ligger nära de två ovanstående minnesmärkena. Checkpoint Charlie var en av de mest kända gränsövergångarna mellan Öst- och Västberlin. Jag tycker att den gamla gränsövergången har blivit lite av ett spektakel. Men gå gärna förbi och läs några av de stora skyltarna som bland annat berättar historier om några av de personer som försökte fly till Västberlin.

Se muren och shoppa loss på Potsdamer Platz

Den långa promenaden avslutas på Potsdamer Platz och där du kan få din första titt på Berlinmuren. Under kalla kriget var Potsdamer Platz en ödemark med Berlinmuren i mitten. Idag är det ett modernt område med skyskrapor, moderna caféer och shoppingcenter. I ett hörn av platsen står några fragment av Berlinmuren.

En række af segmenter af Berlinmuren med informativ tekst og billeder står på en plads ved siden af en bygning med en Vapiano-restaurant.

Slappna av vid ett av caféerna på torget och njut av en öl, en kopp kaffe eller liknande efter dagens omfattande program.

Om du gillar shopping kan du avsluta dagen med en bra shoppingtur i Mall of Berlin eller Alexa Shopping Center.

Ta tunnelbanan tillbaka till ditt hotell vid exempelvis Alexanderplatz (läs tips om bra hotell längre ner). Berlins offentliga transport är effektiv och lätt att använda. Därför är det enkelt att komma tillbaka till ditt hotell. Förvänta dig att du kommer att gå en del från de enskilda stationerna till sevärdheterna imorgon.

Dag 2 – Med S-bahn och U-bahn runt i Berlin

Idag ska du se några av sevärdheterna som ligger lite längre bort från Berlins centrum. Därför kommer du att åka med stadens S-bahn och U-bahn. Läs mina rekommendationer om Berlins offentliga transportsystem längst ner i guiden.

Från Stasi-museet till multikulturella Kreuzberg

Starta dagen med Stasi-museet – Ett dyk ned i spionernas värld

Från Alexanderplatz till Magdalenenstrasse – cirka 20 minuter

Många av oss blev chockerade när vi fick reda på hur mycket DDR:s hemliga polis Stasi spionerade på sina egna medborgare under kalla kriget.

Ett besök på Stasi-museet är därför en fascinerande resa tillbaka till kalla krigets hemligheter och skuggspel. Museet är inrymt i det tidigare huvudkontoret för DDR:s fruktade statspolis Stasi och ger en omfattande bild av övervakning, spionage och personligt förtryck i det dåvarande Östtyskland.

När du har besökt Stasi-museet ska du ta tunnelbanan vidare till den bäst bevarade delen av Berlinmuren.

Gedenkstätte Berliner Mauer

(Minnesplats för Berlinmuren)
Från Magdalenenstrasse till Bernauer Strasse (eller Nordbahnhof) – cirka 30 minuter

Berlinmurens fall 1989 var utan tvekan den största historiska händelsen under min livstid. Det var det första steget mot Europas återförening – en återförening som däremot har visat sig problematisk sedan dess.

Berlinmuren. En lång mur täckt av graffiti med gräs på höger sida och några byggnader i bakgrunden.

Gedenkstätte Berliner Mauer är ett rörande och kraftfullt monument som sträcker sig längs den ursprungliga gränsen där Berlinmuren en gång delade staden och världen i två.

Denna minnesplats ger dig möjligheten att reflektera över den fysiska och ideologiska uppdelningen som muren skapade och de liv den påverkade och ofta förstörde.

Genom att vandra längs de bevarade murresterna och genom informationscentren får du en djup förståelse för murens komplexa historia. Du kan välja att bara gå längs den gamla muren och titta på de olika informationstavlorna eller besöka dokumentationscentret, utsiktstornet och Kapelle der Versöhnung. Eftersom du har en bit kvar att gå rekommenderar jag att du bara besöker muren och går vidare. Nästa stopp handlar också om muren – det är East Side Gallery.

East Side Gallery – Färgglad frihet på Berlinmuren

Från Bernauer Strasse till Ostbahnhof – cirka 30 minuter

East Side Gallery är en 1,3 kilometer lång sträcka av Berlinmuren som nu har blivit ett stort, imponerande utomhusgalleri.

East Side Gallery består av mer än 100 målningar av konstnärer från hela världen, var och en med sitt unika budskap om hopp, drömmar och reflektioner över den tidigare uppdelningen. Det mest kända och ikoniska verket är förmodligen ”Bruderkuss” som visar Sovjetunionens generalsekreterare Brezhnev och den östtyska ledaren Erich Honecker som kysser varandra. Men också bilden av den gamla östtyska bilen Trabanten som bryter genom Berlinmuren är populär.

Bresnev och Honecker - Eastside-Gallery i Berlin

Jag älskar att vandra längs detta stycke av muren och fundera över vad de olika konstnärerna tänkte på när de målade sina verk.

Har du blivit sugen på något gott efter all street art? Då rekommenderar min kollega Birgitte (som är en stor matälskare) att du tar en avstickare till inomhusmatmarknaden Markthalle Neun på Pücklerstraße 34. Birgitte tycker att du ska besöka den italienska matboden mitt inne på marknaden. Där kan du exempelvis välja färsk pasta med en helt enkel och otroligt välsmakande tomatsås, garnerad med burrata, klickar av pesto och massor av parmesan.

Berliner Zoo och Kurfürstendamm

Från Ostbahnhof till Berlin Zoologischer Garten Bahnhof – cirka 30 minuter

På nästa sträcka kommer du att uppleva:

  • Berliner Zoo, en av de äldsta och mest berömda zoologiska trädgårdarna i världen.
  • Kurfürstendamm, en av Berlins mest kända shoppinggator.

Berlins zoologiska trädgård är en av de bästa i världen och hem för många olika djur från hela världen. Trädgården är absolut värd ett besök för både barn och vuxna som vill veta mer om världens djur. Jättepandorna Meng Meng och Jiao Qing är bland de mest populära djuren i parken.

En panda sitter i Berliner Zoo och äter bambu omgiven av växtlighet.

Nästa stopp är Kurfürstendamm (ofta bara kallad Ku’damm av berlinarna) som är Berlins ikoniska och exklusiva shoppinggata. Där hittar du internationella modebutiker i alla prisklasser – från de mest vanliga märkesvarorna till mycket exklusiva märken. Du hittar också en LEGO-butik som alla LEGO-fans kommer att älska att besöka. Kom bara ihåg att butikerna i Tyskland är stängda på söndagar!

Varuhuset KADEWE, Kaufhaus des Westens, är Europas näst största och erbjuder lyxvaror och designermodekläder på 7 våningar.

Om du är en foodie som min kollega Birgitte rekommenderar hon att du besöker varuhusets översta våning. Där finns allt du kan drömma om i form av delikatesser, mat, bakverk och drycker. Du kan välja att ta med dig ett litet urval hem och njuta av det på ditt hotellrum. Eller så kan du äta en måltid eller njuta av kaffe och bakverk på en av våningens många kaféer och restauranger. Från en av restaurangerna kan du njuta av utsikten över staden. Känner du dig extravagant kan du också beställa ostron och champagne.

Stora fönster och grönska i en modern restaurang inomhus i KaDeWe i Berlin.

På din väg vidare bör du gå förbi Gedächtniskirche som också ligger på Ku’damm. Denna delvis förstörda kyrka står kvar som ett minne av andra världskrigets förstörelse.

Nu har du vandrat hela dagen och kanske shoppat loss på Ku’damm. Om du hoppade över läckerheterna på KaDeWe är du säkert hungrig nu.

Älskar du sushi har Birgitte återigen ett bra tips till dig. Besök Sachiko Sushi (på Jeanne-Mammen-Bogen 584 i Savigny Passagen bakom Kurfürstendamm). Det är inte billigt, men väl värt pengarna. Gästerna sitter på barstolar runt en oval bar och väljer sushi och tillbehör från små träbåtar som seglar förbi. I mitten av baren står sushikocken och tillagar maten. Du ger honom bara en vink om du vill beställa något särskilt från menyn. Storleken på din nota beror på antalet tallrikar och deras färg. Kom ihåg att boka bord för det är mycket populärt.

Restaurant Sachiko i Berlin. Små träskepp med mat på ett rullband i en restaurang, med tallrikar och serveringsutrustning i bakgrunden.

Ett annat alternativ är att du tar dig vidare och får en god middag i den multietniska stadsdelen Kreuzberg.

Kreuzberg – Kultur och mångfald

Från Wittenberg Platz till Kottbusser Tor – Cirka 15 minuter

Kreuzberg är ett livligt och dynamiskt kvarter där olika kulturer möts och där kreativiteten frodas. Med sina färgglada gator, ett överflöd av internationella restauranger, sin street art och gröna områden är Kreuzberg en verkligt spännande bild av autentisk berlinsk livsstil.

Jag kommer ofta hit för att äta middag på en av de många etniska restaurangerna – eller bara för att ta en falafel eller kebab tidigare på dagen. Här finns alla möjligheter.

Ett alternativt område med många olika restauranger är området kring S-bahnstationen Ostkreuz.

När du har ätit middag är det dags att återvända till ditt hotell igen (läs tips om bra hotell längre ner).

Extra: 2 bra helgmarknader i Berlin

Här kan du också läsa Birgittes tips om 2 bra helgmarknader i Berlin. Har du flera dagar i staden och råkar en av dagarna vara en lördag eller söndag? Ja, du kanske är på en förlängd helg i Berlin. Då bör du uppleva en av storstadens många stämningsfulla marknader. Hon kan särskilt rekommendera:

  • Lördag: Bondens marknad på Kollwitz Platz i Prenzlauer Berg, där du bland annat kan hitta läckra delikatesser.
  • Söndag: Stor loppmarknad på Boxhagener Platz i Friedrichshain, där du kan hitta massor av loppisfynd och även njuta av en härlig brunch på någon av kaféerna på torget.

Boxhagener Platz i Berlin. En loppmarknad utomhus omgiven av träd och med många stånd som säljer kläder och andra varor.

Så tar du dig runt i Berlin

Jag rekommenderar att du går så mycket som möjligt under dina två dagar i Berlin. När du ibland behöver ta buss, pendeltåg (S-Bahn) eller tunnelbana (U-Bahn) är det väldigt enkelt att komma runt. Berlin har ett utmärkt offentligt transportsystem. Och ett dagskort är ett ekonomiskt sätt att utforska staden på.

En bra idé är att köpa ett Berliner Welcome Card för då kan du resa obegränsat med buss, pendeltåg (S-Bahn) eller tunnelbana (U-Bahn) i 48 eller 72 timmar. Kortet ger också rabatt på en rad turisttjänster och sevärdheter. Ladda gärna ner appen BVG-tickets som är den officiella appen för kollektivtrafik i Berlin.

Så tar du dig till Berlin: Länkar och priser

Du kan jämföra priser på flygbiljetter till Berlin här och hotell i Berlin här.

Och du kan söka efter resor till Berlin i vår sökmotor med paketresor. Här är prisexempel som våra användare tidigare har hittat:

Flyg+hotell
Priserna är givna per person

Rekommendationer på centrala hotell i Berlin

Har du ännu inte valt ditt hotell i Berlin? Här får du ett par rekommendationer från Birgitte och mig.

Hotell nära Alexanderplatz

Det finns flera bra hotell nära Alexanderplatz. Jag tycker att Hotel Holiday Inn Express på Klosterstrasse är ett bra val. Hotellet ligger en kort promenad från Alexanderplatz.

Hotell nära Kurfürstendamm

Det finns flera skäl till att Birgitte rekommenderar Scandic Kurfürstendamm. Först och främst ligger hotellet centralt på en lugn gata, cirka 5 minuters promenad från Kurfürstendamm och U-Bahn. Därutöver är hotellet prisvärt och har fina rum och god frukost.

Birgitte väljer faktiskt ofta bort frukosten på hotellet och njuter av en läcker brunch i ett mysigt kvarter. På många frukostrestauranger i Berlin får du nämligen mycket för pengarna.

Ha en riktigt trevlig vistelse i Berlin och skriv gärna i kommentarsfältet om du har bra tips för en resa till Berlin.

Foton:
En ryttarstaty framför en stor katedral med kupoler under en molnig himmel i Berlin. © Birgitte Lydolff Oxlund
Alexanderplatz i Berlin © Kenneth Karl Nielsen
Gammal tegelbyggnad med höga fönster och ett torn i bakgrunden. © Kenneth Karl Nielsen
En byggnad med stora kolonner och två banderoller som säger Altes Museum och Antike. © Kenneth Karl Nielsen
Brandenburger Tor i Berlin, en historisk stadsport med kolonner och en skulptur av hästar och en vagn ovanpå. © Kenneth Karl Nielsen
Folk går och tar bilder framför Brandenburger Tor i Berlin. © Birgitte Lydolff Oxlund
Monumenten Juden i Berlin. Flera betongblock av olika höjd står uppradade på ett stort område med byggnader i bakgrunden. © Kenneth Karl Nielsen
En række af segmenter af Berlinmuren med informativ tekst og billeder står på en plads ved siden af en bygning med en Vapiano-restaurant. © Kenneth Karl Nielsen
Berlinmuren. En lång mur täckt av graffiti med gräs på höger sida och några byggnader i bakgrunden. © Kenneth Karl Nielsen
Bresnev och Honecker - Eastside-Gallery i Berlin © Kenneth Karl Nielsen
En panda sitter i Berliner Zoo och äter bambu omgiven av växtlighet. © © iStock / Getty Images Plus Jasmin Elisabeth Winkler
Stora fönster och grönska i en modern restaurang inomhus i KaDeWe i Berlin. © Birgitte Lydolff Oxlund
Restaurant Sachiko i Berlin. Små träskepp med mat på ett rullband i en restaurang, med tallrikar och serveringsutrustning i bakgrunden. © Birgitte Lydolff Oxlund
Boxhagener Platz i Berlin. En loppmarknad utomhus omgiven av träd och med många stånd som säljer kläder och andra varor. © Birgitte Lydolff Oxlund



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.