Kvinna står med resväska i mittgången på ett flygplan - andra passagerare sitter ner.

11 fel som du ALDRIG får göra när du bokar en flygbiljett

Kenneth Karl Nielsen
Det borde vara enkelt att köpa flygbiljetter på nätet. Men tyvärr finns det fallgropar som vissa faller i. Här får du mina bästa råd för att säkerställa ett bra och säkert flygbiljettsköp.

Därför kan du lita på råden i denna artikel

Råden i denna artikel är baserade på:

  • Erfarenheter från mina egna köp av flygbiljetter genom många år – och +20 år i resebranschen.
  • Samråd med Travelmarkets VD Ole Stouby som ofta används som expert på flygresor.
  • Våra användares vanligaste frågor och svaren från vår support- och serviceavdelning. Mina kunniga kollegor som varje vecka ger råd till våra användare om köp av flygbiljetter.

Travelmarket är en prisjämförelsesida och vi säljer inte flygbiljetter. Däremot är det många som hittar sina flygbiljetter via oss och köper dem hos en resebyrå eller ett flygbolag på nätet.

Vi kan inte hjälpa dig med själva bokningen, men vi ger gärna goda råd så att våra användare får en bättre upplevelse.

Vi försöker alltid göra vårt bästa för personerna som kontaktar oss. I vissa fall kan vi hjälpa – i andra kan vi tyvärr inte. I denna artikel försöker vi guida dig så att du undviker de flesta problemen. Och det gör du genom att undvika dessa fel:

Fel 1: Du tror att det finns ångerrätt på flygbiljetter

När du handlar på nätet har du som regel alltid minst 14 dagars ångerrätt. Detta gäller däremot INTE för flygbiljetter (och inte heller för andra resor).

Tyvärr hör vi ofta från användare som inte har undersökt detta och som vill annullera ett köp med en av de resebyråerna eller flygbolagen som finns på Travelmarket. Detta är oftast inte möjligt och det innebär i de flesta fall att dina pengar går förlorade.

Vissa flygbolag och resebyråer erbjuder kortare ångerrätter på 24 timmar efter ett köp så att du kan få tillbaka dina pengar. Det kan vara en bra idé att välja en sådan garanti. Men undersök villkoren noggrant innan du köper.

Kom ihåg att du alltid kan få tillbaka skatter och avgifter för din flygbiljett om du behöver avboka den och vid sjukdom bör du kontrollera om din reseförsäkring täcker en återbetalning.

Fel 2: Du tror att du alltid kan hitta flygbiljetter som sista minuten-resor

Om du ska resa söderut kan du ibland komma iväg mycket billigt. Du kan nämligen ha turen och hitta en billig sista minuten-resa med flyg och hotell. Detta är däremot en mycket dålig strategi när du ska köpa flygbiljetter.

Eftersom priset oftast blir högre ju närmare avresedatumet du kommer.

Det finns vissa flygbiljetter som kan bli billigare nära avresan. Det är flygbiljetter från charterbolagen till de klassiska solresmålen i Sydeuropa. Och här gäller samma sak som för sista minuten-resor. Se flygbiljetterna som finns som sista minuten-resor här.

En person i gul klänning blickar ut över en strand och havet med berg i bakgrunden.

Fel 3: Du skriver fel namn på dina flygbiljetter

När du bokar en flygbiljett är det MYCKET viktigt att du skriver ditt namn EXAKT som det står i ditt pass även om du har ändrat namn sedan dess.

Och detta gäller naturligtvis för alla resenärer.

Du kan inte ändra ditt namn i efterhand. Och om en ändring är möjlig så kommer det oftast att kosta flera hundra, ja ofta mer än tusen kronor – och det kommer inte att vara enkelt. Kostnaden för eventuella ändringar kommer i många fall att överstiga priset för en ny flygbiljett.

Ha därför passen eller bilder av passen bredvid dig och dubbelkolla alla namn som du skriver in när du bokar dina flygbiljetter.

Fel 4: Du tror att du kan ändra och omboka din flygbiljett

För många år sedan kunde man enkelt ändra tider och till och med destination på en flygbiljett. Så är det inte längre.

Jag har själv gjort detta misstag och stått med en flygbiljett som var bokad på fel datum. Det fanns inget annat att göra än att bita i det sura äpplet och boka en ny flygbiljett.

Boka inte din flygbiljett innan du är helt säker på vilka datum du vill resa på. Och dubbelkolla datum både när du söker och inte minst innan du klickar på Betala.

När du väl har betalat är det för sent om du har valt fel ut- eller hemresedatum.

Ett flygplan är anslutet till en passagerarbrygga vid en terminal vid solnedgång.

Fel 5: Du råkar säga ja till onödiga tillägg

Oavsett om du köper din flygbiljett via en resebyrå på nätet eller direkt från ett flygbolag så kommer företaget att försöka sälja en rad extra tjänster till dig. Bland annat reseförsäkring, övernattning, bilhyra, extra service, platsreservation, fast track, prioriterad boarding, tillköp av bagage med mera.

Något kanske är tillägg som du vill ha – men det mesta är inte det.

Företagen gör det nästan omöjligt att fortsätta utan tillägg. Vi hör ofta från användare som råkat klicka på tillägg för något de inte behöver. Dessutom har de inte kontrollerat sin beställning innan de genomför köpet.

Företagen kan ha en stor och blinkande knapp som innebär att du ska betala mer. Men för att undvika ett onödigt tillägg behöver du egentligen bara klicka på den lilla texten längst ner på sidan.

Hur kan du undvika att betala för onödiga tillägg?

Var mycket uppmärksam när du går igenom bokningsprocessen. Och håll hela tiden koll på att priset på din flygbokning inte ökar, om du inte vill göra ett tillägg.

Fel 6: Du skriver in fel e-postadress – åh nej…

Ett fel som flera gör när de köper flygbiljetter är tyvärr att de inte anger rätt e-postadress.

Om du gör detta kan du hamna i en svår situation.

Din bokningsbekräftelse skickas naturligtvis till din e-postadress. Och du behöver din e-postadress när du senare ska checka in och hämta dina boardingkort.

Har du köpt en fysisk produkt får du den ändå skickad till dig. Men om du har köpt en flygbiljett kan du riskera att förlora resan om du inte anger rätt e-postadress.

Vad kan du göra om du inte får din flygbekräftelse på e-post?

Ser du att pengarna har dragits från ditt konto, men du har inte fått din flygbekräftelse på e-post? Då bör du kolla din skräppostmapp. Kanske har mejlet hamnat där. Om inte, får du prova att skriva eller ringa till flygbolaget. De kan hitta dig med ditt namn och ändra till din korrekta e-postadress.

Se även Fel 8.

Folk står i en kö med resväskor på en flygplats.

Fel 7: Du kollar inte ALLT på sista steget innan du klickar BESTÄLL

När du kommer till betalningssidan ska du alltid kolla att allt i bokningen är korrekt och som du önskar.

När du har genomfört bokningen och betalat är det för sent att ändra.

Här är alla punkter som du ska kolla:

  • Avgångsort
  • Avresedatum
  • Destination
  • Hemresedatum
  • Namn på personer
  • Att bagage- och sätesval är som du önskar
  • Och som tidigare nämnts, att din e-postadress är korrekt angiven

Vi upplever tyvärr att användare har angett fel eller valt fel inom alla ovanstående punkter. Jag kollar därför alltid dubbelt innan jag skickar iväg en bokning.

Fel 8: Du tar inte skärmbilder av din bokning under tiden

När jag bokar en flygbiljett tar jag alltid två skärmbilder:

  • En skärmbild precis innan jag klickar på Beställ
  • En skärmbild direkt efter att jag har klickat på Betala

Varför ska du ta en skärmbild innan du klickar på Beställ?

Skärmbilden innan jag klickar på Beställ tar jag för att ha ett bevis på det jag håller på att köpa.

Tekniken kan krångla och något kan gå fel under betalningen. Om detta händer har du ett bevis på vad det var du höll på att beställa.

I mycket sällsynta fall hör vi om användare där priset stiger från det att de klickar på Beställ tills de klickar på Betala.

Varför ska du ta en skärmbild efter att du har klickat på Betala?

Skärmbilden efter att jag har klickat på ”Betala” tar jag för att ha en bekräftelse på mitt köp. Skärmbilden ska innehålla:

  • Bokningsnummer
  • Det belopp som är betalt
  • Företagsnamnet / företagslogotypen

Detta gör jag eftersom det kan gå fel i utskicket av e-postbekräftelsen.

Faktiskt hör vi ibland att det går lång tid från ett köp tills orderbekräftelsen kommer. Tar du en skärmbild så har du ett bevis för att ditt köp är genomfört.

Vy från ett flygplansfönster som tittar ner på Tower Bridge i London under nattbelysning.

Fel 9: Du tänker inte på vilken resebyrå du har handlat hos

Vi har många trogna användare som kommer till Travelmarket för att jämföra priser och hitta flygbiljetter till sin nästa resa. Därför är det ofta vårt företagsnamn de minns.

Och då tänker de inte på vilket resebyrå eller flygbolag de har blivit vidarebefordrade till för att göra själva bokningen och betalningen av flygbiljetten.

Det blir ett problem om e-postbekräftelsen exempelvis inte kommer fram.

Då kontaktar de oss eftersom de tror att vi kan tala om för dem var de har köpt sina flygbiljetter. Det kan vi tyvärr inte. Vi har nämligen inte tillgång till information om enskilda bokningar som sker via vår prisjämförelsesajt.

Lösningen på detta är, som jag skrivit i punkt 8: att ta skärmbilder under tiden. Kom ihåg att få med företagsnamnet / logotypen på skärmbilderna.

Två personer sitter vid ett bord och tittar på en dator.

Fel 10: Du använder inte en prisjämförelsesajt (som Travelmarket.se)

Marknaden för flygbiljetter kan vara svår att överblicka eftersom många olika resebyråer och flygbolag på nätet säljer flygbiljetter.

Därför är det en bra idé att använda en flygsökmotor som den på Travelmarket.se.

Vi jämför priser från många olika företag. På så sätt kan du enkelt hitta de billigaste priserna och vi erbjuder till och med prisgaranti.

Vi visar alltid priser från både flygbolag och resebyråer på nätet. Då kan du själv välja vem du föredrar att boka flygresan hos.

Fel 11: Du väljer ALLTID det billigaste priset (men det billigaste priset är inte alltid bäst)

När du köper en flygbiljett är det inte alltid det billigaste priset som är bäst för dig.

Vad bör du alltid överväga innan du köper din flygbiljett?

Innan du köper din flygbiljett bör du alltid överväga om du helst vill:

  • Flyga direkt
  • Resa med ett annat flygbolag
  • Få bättre flygtider (så att du inte behöver resa extremt tidigt eller sent)
  • Njuta av en kortare restid
  • Eller andra faktorer som är viktiga för dig
  • .

Det ska inte bli alltför besvärligt att komma iväg på din resa.

Jämför totalpriset för flygbiljetter

En mycket viktig sak när du köper flygbiljetter är att jämföra totalpriset för flygbiljetter.

Vill du resa utan incheckat bagage och sätesval kan ett flygbolag vara billigast. Vet du att du ska köpa till båda sakerna kan ett annat bolag vara billigast.

För att vara helt säker på att du får den billigaste flygbiljetten bör du egentligen gå hela vägen till betalningssidan på två eller flera bolag.

Kvinne smilende i et fly med en ryggsekk over skulderen og billett i hånden.

Bonustips – och andra saker att tänka på

De 11 ovanstående felen är några av de vanligaste vi stöter på. Här kommer några extra bra råd som du kan använda när du bokar flygbiljetter.

Vad är inkluderat i din flygbiljett?

Kontrollera vad som ingår i din flygbiljett. Till exempel om bagage är inkluderat eller inte.

Vid flygbyte: Hur lång tid har du på dig att byta till nästa flyg?

Överväger du att välja en flygbiljett med flygbyte? Då bör du kontrollera hur mycket tid du har på dig att byta. Beroende av flygplatsens storlek vill jag själv alltid ha 1-2 timmar för att hinna byta till nästa flyg.

Behöver du visum till ditt resmål?

Kontrollera innan du bokar om du behöver visum till ditt resmål. Och mycket viktigt, om du hinner få det innan avresa.

Går ditt pass ut före avresedatumet?

Kontrollera också att ditt pass inte går ut före avresedatumet. Observera också att vissa länder kräver att passet är giltigt mer än 6 månader efter resan.

Två barn sitter i ett flygplan, där ett av dem skriver i en anteckningsbok.

Sittplatsval när du reser med barn

Sittplatsval kan vara dyrt – men också en bra idé för familjer. Det låter bra med ”Premium”-platser, men de är inte alltid de bästa.

Har du fler frågor om flygbiljetter? Skriv gärna till info@travelmarket.se

Foton:
Kvinna står med resväska i mittgången på ett flygplan - andra passagerare sitter ner. © izusek / Getty Images / E+
En person i gul klänning blickar ut över en strand och havet med berg i bakgrunden. © NeonShot / iStock / Getty Images Plus
Ett flygplan är anslutet till en passagerarbrygga vid en terminal vid solnedgång. © Chalabala / iStock / Getty Images Plus
Folk står i en kö med resväskor på en flygplats. © izusek / Getty Images / E+
Vy från ett flygplansfönster som tittar ner på Tower Bridge i London under nattbelysning. © franckreporter / Getty Images / E+
Två personer sitter vid ett bord och tittar på en dator. © jacoblund / iStock / Getty Images Plus
Kvinne smilende i et fly med en ryggsekk over skulderen og billett i hånden. © skynesher / Getty Images / E+
Två barn sitter i ett flygplan, där ett av dem skriver i en anteckningsbok. © damircudic / Getty Images /E+

Andra relaterade blogginlägg:



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.